Deprem Uzmanı Alkan'dan Van için kritik deprem uyarısı!
Ege Denizi'nde sık sık depremler meydana gelirken, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ikinci yıl dönümünde, uzmanlar Türkiye'nin deprem gerçeğine bir kez daha dikkat çekiyor. 2011 yılında 7.2 büyüklüğünde bir depremle sarsılan Van için de sık sık uyarılar yapılırken, deprem uzmanı Doç. Dr. Hamdi Alkan, Van ve çevresindeki fay hatlarına dikkat çekerek Çaldıran, Erciş Karayazı, Saray ve Başkale fayzonlarının büyük deprem üretebileceğini söyledi.
Türkiye Ege Denizi'nde peş peşe meydana gelen depremleri konuşuyor. Ardı ardına gelen depremler büyük korku oluştururken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 26 Ocak'tan bu yana Ege Denizi'nde 750'den fazla deprem meydana geldiğini bildiriyor. Ege'de meydana gelen depremlerin yanı sıra 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yıldönümünde Türkiye'nin depremselliği yeniden konuşulmaya başlandı.
2011 yılında yaşadığı 7.2 büyüklüğünde bir depremle sarsılan ve 641 kişi hayatını kaybettiği Van'ın depremi de iz bırakan depremler arasında yer alırken son dönemlerdeki tartışmalar bir kez daha Van'ın depremselliğini hatırlattı. Aradan geçen 14 yıla rağmen, kentte 10 binden fazla riskli yapının bulunduğu Van'da endişe sürerken Şehrivan'a konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, yapı güvenliğine önem verilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
TÜRKİYE'DE SÜREKLİ DEPREMLER OLUYOR
Alkan, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, 'Bizim ülkemiz deprem ülkesi. Ülkede sürekli depremler yaşanıyor. Şu an en güncel depremler Ege'de meydana gelen depremler. Santorini Adası'nda meydana gelen depremler. 27 Ocak'ta başlayan hala devam eden ve büyüklükleri en fazla 5.1 olan depremler. Orada bir fay var. Santorini dediğimiz bölgede Santorini, Amorgos fayı var. O faya doğru devam eden Colombo deniz volkanı boyunca devam eden bir deprem fırtınası var. Bu deprem fırtınası devam ederse ve tektonizmayı harekete geçirirse bu defa İzmir için tsunami olayını konuşabiliriz. Dolayısıyla bizim ülkemizin her tarafında fay ve fay hatları var. Volkanizma var. Bu konuda riskli bir coğrafyada yaşıyoruz' dedi.
VAN'DA DEPREM RİSKİ DEVAM EDİYOR!
Van'ın depremselliğiyle ilgili konuşan Alkan, 'Bizim coğrafyamızda Nemrut, Süphan, Ağrı ve Tendürek dediğimiz volkanik kuşağımız var. Bu volkanik kuşak belli dönemlerde küçük depremler üretiyor. Tabii bu volkanik kuşağının meydana gelebilmesi için büyük bir tektonizmaya ihtiyaç var. Van 2011 yılında büyük bir deprem yaşadı. 1976'da Çaldıran'da büyük bir deprem yaşadık ve büyük bir yıkıma neden oldu' şeklinde konuştu.
'14 YILDA VAN'DA 15 BİN DEPREM MEYDANA GELDİ'
Alkan, 2011 yılından bu zamana kadar 15 binden fazla deprem yaşadığını dile getirerek, '2011 depreminde 641 kişi hayatını kaybetti. Van ve çevresindeki aktif fay ve fayzonlarına baktığımızda özellikle Van merkeze çok yakın olan Yeniköşk fayı ve Van fayzonu bizim için çok kritik. Saray fayzonu, Erciş Karayazı, Çaldıran fayzonu bizim için çok önemli. Bu fay ve fayzonları Van Gölü'nün doğusunda yerleşmiş olan fay ve fayzonları. 2011'de Van fayzonu aktifti. O yıldan bu yıla 15 binden fazla deprem üretti' ifadelerini kullandı.
UZMANI UYARDI: VAN'IN DOĞUSU BATISINA GÖRE DAHA RİSKLİ
Alkan, Van'ın doğusunun batısına göre daha yüksek deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu aktararak, 'Van'ın doğusu batısına göre daha riskli. Doğunun deprem üretme potansiyeli daha yüksek. Mesela Çaldıran fayı, Özalp fayı, Başkale fayı, Erciş fayının kuzeybatısı. Buralar deprem üretme açısından en yüksek potansiyele sahip faylar. Van Gölü'nün sadece doğusu değil, batısı da deprem üretiyor. Fakat doğusu batısına göre daha yüksek potansiyele sahip. Van Gölü'nün içi deprem üretiyor. 2011 depremi ve sonrasında o kadar büyük bir enerji boşaldı ki Van fayzonu ve Yeniköşk fayına göre diğer fay ve fayzonları daha üretken olur. Çünkü merkezde bir enerji boşalması oldu. Dolayısıyla şu an odaklanmamız gereken Çaldıran, Erciş Karayazı, Saray ve Başkale fay ve fayzonlarıdır' diye konuştu.
ALKAN'DAN ÖNLEM ALINMASI ÇAĞRISI
Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Van'da da yapı stokunun gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, 'Bizim ülkemiz deprem ülkesi. Ege denizinde şu an bir deprem fırtınası var. Bugün 6 Şubat depremlerinin yıldönümü. Depremler bizim ülkemizin gerçeği. Van'da 2011'de ve 1976'da yaşadığımız acı ortada. Bilimsel sonuçların dikkate alınıp bu sonuçlar çerçevesinde önlem alınması lazım. Çaldıran, Erciş Karayazı, Saray, Başkale fay ve fayzonlarını dikkate alıp buna yönelik önlemlerin alınması lazım. Bunlar büyük deprem üretebilir. Büyük deprem üretirse yıkıcı olur. Yıkıcı olursa da can ve mal kaybına neden olur. Bunun yaşanmaması için önlemlerin alınması lazım. Yapı stokunun kontrol edilmesi lazım. Yapıların güvenli hale getirilmesi gerekiyor' diye aktardı.
Fatmanur Polatcan (sehrivan)