Flaş gelişme! Kamuda çalışma saatleri değişiyor mu?

Son günlerin gündemden düşmeyen konusu olan çalışma saatlerinin 09,00-15.00 olması şeklindeki iddialar güçlenirken, önemli isimler bu yöndeki çalışmanın olacağını doğruluyor.

Memurların çalışma saatleri kısalacak mı? Yeni mesai saatleri kaç olacak? Çalışma saatleri ne kadar kısalacak? Son günlerin en çok cevap aranan soruları ile ilgili önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde memurların yeni mesai saatlerinin 09.00-15.00 şeklinde olacağı ile ilgili iddialar güçlenmeye başladı.

Önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı döneminde gündeme gelen çalışma saatlerinin kısalması konusunda bir çalışma olduğu doğrulanırken, Ensonhaber konuyla ilgili uzman isimlerin görüşüne başvurdu. İlker Koç'un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan iş ve sosyal güvenlik uzmanı Emin Yılmaz, şunları söyledi:

1936'da haftalık 48 saat, 1971'de iş kanunu değişti ama 48 saat devam etti. 1983'te de 45 saate düşürüldü. O günden beri 45 saat çalışıyoruz. Dünyada yeni nesil çalışma modelleri, pandemiyle birlikte milat oldu. Bu çalışma modellerinin en başında hibrit model var. Belirli günlerde personel işe gidiyor, belirli günlerde müsait ise evden çalışıyor. Uzaktan çalışmaya zaten geçmişte gidilmişti. Esnek çalışma modelinde ise, personelin kendi belirlediği saatler üzerinden çalışması denebilir. Örneğin sabah erken işe başlayıp devamında 6 saatse, öğleden sonra paydos olup, veya diğer memur daha geç mesai tercih ediyorsa, o da öğlen saatlerinde başlayıp akşam bitirecektir.

TÜRKİYE'DE DE UYGULANACAK

Esnek çalışma yönteminin memurumuza veya vatandaşa katkısı ne olacak? Çalışma saatleri sayesinde kendisine ve ailesine zaman ayırabilecek. Yoğun trafiğe girmeyecek. Doktor muayenesine ya da çocuğunun okuldan çıkışına göre kendini ayarlayabilecek. Günü daha verimli kullanabilecek. Dünyada 4 gün çalışma 3 gün tatil uygulaması birçok ülkede pilot bölgelerde uygulanıyor. Bu yöntemi 6 saat mesaiden sonra Türkiye'nin de uygulayacağını düşünüyorum. Günlük çalışma saatini 1-2 saat artırarak haftanın son gününün tatil ilan edilmesi şeklinde özetleyebiliriz. Avantajları, 3 gün tatil yaptığında bir sonraki hafta başına zihnen ve fiziken dinlenmiş geliyor. Kendisine ve ailesine daha fazla zaman ayırıyor. İş arayanlar ve işverenler daha cazip hale geliyor. Yetenekli insanları kadrolarına alabiliyorlar. Bir gün daha tatil olması, şirketin masraflarının da düşmesini sağlıyor. Dezavantajları; tüm personel aynı anda bulunamadığından toplantıları birlikte düzenlemek, ekip ruhu açısından sorun olabiliyor.

YENİ MESAİ SAATLERİ 09.00-15.00 OLACAK

6 saat mesai uygulamasının hayata geçirilmesi durumunda, memurların günlük mesai saatleri 09:00-15:00 saatleri arasında olacaktır. Bu uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda, memurların çalışma süreleri azalacak ve iş-yaşam dengeleri iyileşecektir.

Bakmadan Geçme