Van'da deprem anma etkinliği ve arama kurtarma tatbikatı düzenlendi!
23 Ekim 2011 Van depremini anma etkinlileri kapsamında Van İl Afet ve Acil durum Müdürlüğünde deprem tatbikatı yapıldı.
Van 23 Ekim 2011 yılında Merkez üssü Tabanlı Mahallesi olan 7,2 büyüklüğündeki depremin 13. yılında, Van İl Afet ve Acil durum müdürlüğünde deprem tatbikatı programı düzenlendi. Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. tatbikattan önce konuşan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Ulutaş, İlimiz sadece deprem ili değil Tüm afetleri barındıran bir il, bundan dolayı her türlü Afetlere hazır olduklarını belirti.
Programda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Ulutaş, “Bundan 13 yıl önce Van ilimize istemediğimiz ve bundan sonraki süreçte ülkemizde İnşallah hiçbir şekilde istemeyeceğimiz bir gün yaşandı. 99 depreminden sonra bugüne kadar ülkemizdeki bu 25 yıl içerisinde arama kurtarma konusundaki değişimi burada sizleri bu kalabalığı görünce hissettim. 99 depreminde ortalama 93 kişilik arama kurtarma ekibi vardı. Daha sonraki süreçte devletimiz bunun bir gereksinim olduğunu düşünerek 81 ilde Sivil Savunma arama kurtarma ekibi kurdu. 99 depreminden sonra STK da kendilerini o konuda güçlendirdiler.” Dedi.
ULUTAŞ: DÜNYANIN TAMAMINDA 600 BİN ARAMA KURTARMA PERSONELİ VARKEN ÜLKEMİZDE BU SAYI 45 BİN KİŞİDİR
6 Şubat Asrın Felaketinde 45 bin personelle sahada olduklarını belirten Ulutaş, “2011 Van depreminde yaklaşık bin 700 arama kurtarma personeli ile 34 enkazda çalışmalarını sürdürdü. Bu da aslında ülkemiz için yetersizdi. 6 Şubat depremlerine geldiğimizde Asrın felaketinde ülkemiz yaklaşık 45 bin Arma kurtarma personeli ile sahada görev aldı.
1999 depreminde 93 kişi olan arama kurtarma personel sayısı 45 bin kişiye ulaştı. Bu durum hem ülkemizin hem de STK'larımızı kamu kurumlarımızı bu işe göstermiş olduğu ehemmiyeti gösteriyor. 6 Şubat Asrın felaketinde 45 bin arama kurtarma personeli az oldu ama bunu söylemek gerekirse 20 bin binada arama kurtarma faaliyeti vardı. Ülkemizde arama kurtaran personel sayısı 45 bin iken tüm dünyada arama kurtarma personel sayısı ise ortalama 600 bin kişidir.” İfadelerini kullandı.
“İLİMİZ SADECE DEPREM BÖLGESİ DEĞİL TÜM AFETLERİ BARINDIRAN BİR İL”
23 Ekim Van depreminde bütün personellerle sahada olduklarını dile getiren Ulutaş, “23 Ekim 2011 tam depreminde bütün enkazlara aynı anda müdahale edebilmek için ihtiyaç duyulan arama kurtarma personel sayısı 1 milyon 900 bin, tüm dünyadaki arama kurtarma personel sayısı ortalama 600.000 iken bizim 6 Şubat depremleri için tüm enkazlar aynı anda müdahale edebilmek için ihtiyaç duyulan personel sayısı 1 milyon 900 bin kişiydi. Bu sadece arama kurtarma veya ülkemizin imkanları değil, Dünyanın tüm imkanını da getirseydik yine yetersiz kalacaktık. Rabbim bir daha böyle afetler göstermezsin. İlimiz sadece deprem bölgesi değil tüm afetleri barındıran bir il. Biz sadece depremin üzerinde arama kurtarma eğitimlerimizi tatbikatlarımızı yapıyoruz. Hem Çığ hem sel hem de doğada arama kurtarma adı altında mevsimsel olarak bu eğitimlerimizi devam ettiriyoruz.” Şeklinde konuştu.
“BÜTÜN İLÇELERİMİZDE 100 KİŞİLİK ÇIĞDA ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”
Birçok ilçede de arama kurtarma ekiplerini kuracaklarını söyleyen Ulutaş sözlerini şöyle tamamladı: “Kış başlangıcı ile beraber artık sürecimiz çığda arama kurtarma eğitimleri başlıyor. Bu çığda arama kurtarma eğitimlerini hem kamu kurumlarımızla çalışan personellerle hem de STK'lılarımızla biz bu sayı daha da arttırmak istiyoruz. Geçen sene AFAD'ın dışında ilimizde 200 kişilik çığda Arama Kurtarma Ekibi oluşturduk. Bu yıl bütün ilçelerimizde 100 kişilik çığda arama kurtarma ekibi oluşturmayı hedefliyoruz. İlimiz sadece deprem riski riskiyle karşı karşıya değil. Aynı zamanda heyelan, Kaya düşmesi, toprak kayması bütün afetleri barındıracak bir ildir. Bundan dolayı bizimde hazırlıklı olmamız afetler gelmeden önce bunların planlamasını yapılması risklerin azaltılması konusunda neler yapılması gerekiyorsa hepsini yapacağız.”