Van'ın hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı
Halk sağlığı açısından en büyük çevresel risk olan hava kirliliği tehlike yaratmaya devam ederken, 1 milyondan fazla nüfusu olan Van'da da hava kirliliğinin etkileri hissediliyor. Henüz kış gelmeden Van'da özellikle akşam saatlerinde kirli havanın etkileri hissedilirken, Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) hazırladığı Kara Rapor'a göre Van'ın havası da kirli çıktı.
Kış aylarında artan hava kirliliği, yeşil alanların az olduğu Van'da da derinden hissediliyor. Kalitesiz kömür kullanımı, araçların çevreye saldığı zararlı gazlar gibi nedenlerden dolayı Van'da özellikle kışın temiz hava solumak imkânsız hale geliyor. Kış mevsimi henüz başlamadan Van'da kötü havanın etkileri hissedilirken, yayınlanan bir rapor ile daha bu durumun vehameti gözleri önüne serildi. Hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini çalışmalar yürüten Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) hazırladığı Kara Rapor'a göre Van'ın havası da kirli çıktı. Van'ın bu durumuyla ilgili Şehrivan'a konuşan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, kente kalitesiz kömürün sokulmaması gerektiğini dile getirdi.
KALÇIK: HAVA KİRLİLİĞİ VAN'DA EN ÇOK HİSSEDİLEN KİRLİLİK
Başkan Kalçık, hava kirliliğine dikkat çekerek, “İnsanın sağlıklı bir çevrede yaşaması çok önemlidir. Canlılar bu anlamda çok ciddi anlamda tehlike altında. Çünkü hayatımızı tehlikeye sokan pek çok kirlilik var. Çevre kirliliği, gürültü kirliliği, hava kirliliği... Türkiye'de ve Van'da en çok hissedilen kirliliklerden birisi hava kirliliği. Havamız çok kirli ve havamız kirlendiği zaman her şey kirleniyor. Atmosferde bulunan canlı ve cansız organizmalar bu kötü havadan etkileniyor. Bu anlamda temiz havanın önemi çok fazla” ifadelerini kullandı.
VAN'IN HAVASI İÇ AÇMIYOR!
Van'ın hava kirliliği ile ilgili konuşan Kalçık, “Biz Vanlılar olarak her açıdan kirli bir şehirde yaşıyoruz. Çevremiz kirli, havamız kirli, gürültü ve ses kirliliği yaşıyoruz. Van'ın yeşili az. Van'daki hava kirliliğini defalarca kez dile getirdik. Kara Rapor'a göre, Türkiye'nin en kirli bölgesi bizim bölgemiz. Havası en kirli olan illerin başında Van geliyor. 1700 rakımlı Van'da hava kirliliğinin bu kadar yoğun olması normal bir durum değil. Bir tarafımızda dağ, bir tarafımızda deniz var ama havamız çok kirli. Kışın Van'da nefes almak adeta imkânsız. Daha kışa bir ay var ama şimdiden o hava kirliliğini hissedebiliyoruz. Kışı uzun ve soğuk geçen Van için bu durum adeta çekilmez bir hal aldı” diye konuştu.
“KALİTESİZ KÖMÜR VAN'IN HAVASINA ZARAR”
Van'da kalitesiz kömür kullanımının hava kirliliğine neden olduğunu dile getiren Kalçık, “Bunun sebeplerine baktığımızda bunun en önemli sebebi kömürdür. Yıllardır bunu dile getiriyoruz. Eğer Van'ı seviyorsak bu şehre kalitesiz kömürü sokmayacağız ve kentte kullanımını yasaklayacağız. Hayat pahalılığından dolayı kaliteli kömür alınamayacak hale geldi. Elektrik, doğalgaz ve kaliteli kömüre her geçen gün zam geldiğinden insanlar ucuz ve kalitesiz kömüre yöneliyor. Van'ın genelinde kalitesiz kömür kullanılıyor. Kalitesiz kömür hayatı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu ciddi bir sorundur. Buradan yetkililere sesleniyorum. Kirli kömürün dağıtılmamasını talep ediyoruz. Doğalgaz ve temiz kömürün ucuzlaması lazım. Ucuz ve temiz bir enerji ile barınma ihtiyacını karşılamak lazım” dedi.
YEŞİL ALANI AZ OLAN VAN'DA KIŞIN NEFES ALMAK ADETA İMKÂNSIZ
Kalçık, Van'da yeşil alanların az olmasına vurgu yaparak şunları söyledi: “Yeşil alanlarımız yok denecek kadar az. Yeşil alanlar oksijen üretiyor. Oksijenin üretilmediği yerde karbonun bu kadar yüksek olması doğal bir sonuçtur. Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alan en az 10 metre olması gerekirken maalesef bir metrenin altına düşmüş. Böylesi bir felaketin yaşandığı bir yerde mutlaka yeşillendirmeye gidilmeli. Ormanlar kadar önemli olan sazlıkların korunması gerekiyor. Ormanın olmadığı yerde böyle kirli havanın olması da doğal bir sonuçtur.
“VAN'IN ÇARPIK KENTLEŞMESİ DE HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR”
Çarpık kentleşmenin de hava kirliliğini etkilediğini belirten Kalçık, “Daha kış gelmeden özellikle akşam saatlerinde dışarda durulmuyor. Kışın nefes alamıyorsunuz. Astım hastaları, bronşit gibi hastalıkları olan insanlar bu kentte nefes alamıyor. Hava kirliliğinin bir nedeni de çarpık kentleşme. Van'ın imarı yok. Çarpık kentleşmeden dolayı binlerce araç bir yerde sıkışıp kalıyor. O araçlardan çıkan egzozu düşünün. Onların oluşturduğu hava kirliliğini düşünün. Çarpık kentleşmeden dolayı Van'da ciddi bir hava kirliliği yaşanıyor” şeklinde konuştu.
BAŞKAN KALÇIK'TAN HAVA KİRLİLİĞİ İÇİN ÖNLEM TALEBİ
Kalçık, önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, “Kalorisi yüksek, yıkanmış temiz kömür kullanılması lazım. Doğalgazın yaygınlaşması gerekiyor. Temiz kömürün daha ucuz olması lazım. KOAH hastaları, astım hastaları, bronşit hastaları, nefes hastaları, yaşlılar, çocuklar ve kısacası hepimiz risk altındayız. Kirli havalar her türlü hastalığın anasıdır. Artık bir orman kenti olmamız lazım. Edremit'ten ta üniversiteye kadar, Erek'in yamaçlarına baktığınızda ormana uygun yerler var. Oranın tamamı ormanlık alan olabilir. Van'da yeşil alanların arttırılması lazım. Her bireyin her yıl ağaç dikmesi gerekiyor. Bütün halkımıza çağrımızdır. Hava kirliliği Van için ciddi bir sorundur. Herkes bu sorunu ciddiye almalı. Yetkililer de havanın kirliliği ile ilgili tedbir almalı. Bu sorun hepimizin sağlığını tehdit ediyor” diye belirtti.