Van'da Gezilecek Yerler Listesi! Van'ın tarihi ve turistik yerleri nelerdir?
Sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, dünyada da yerleşik yaşamın başladığı en eski kentlerden biri olan Van, bu özelliği dolayısı ile tarihi yapılar açısından ziyaretçilerine birbirinden farklı alternatifler sunmaktadır. Tarihi yapıların yanı sıra, şehirde doğal güzelliklerin de sayısı oldukça fazladır. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kendine has özellikleri ile ziyaretçilere ev sahipliği yapan bu şehirde gezilecek yerler bir hayli fazla. Van'da gezilecek yerleri sizler için hazırladık...
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Van şehrinde tarihler arası bir yolculuğu çıkarken, şehrin dünya çapında eşine zor rastlanır doğal güzelliklerini de görme şansı elde edebilirsiniz. Şehir sınırları içerisinde bulunan Akdamar Adası, ziyaretçilerine eşsiz manzarası ve yeşil alanları ile bir doğa gezisi sunarken, adanın içerisinde yer alan kilise ise tarihi gezilere olanak sunmaktadır.
Van şehrinin en dikkat çeken noktalarından biri olan Van Gölü ise, yine şehrin birçok noktası gibi hem tarihi gezilere hem de doğa gezilerine olanak sunan gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Bu iki bölgenin haricinde şehir, peribacaları, kedileri, kaleleri, şelaleleri ve köprüleri ile ziyaretçilerine oldukça farklı gezi seçenekleri sunmaktadır.
Birbirinden farklı pek çok değere sahip olan Van şehrinde, her ziyaretçinin ilgisini çekecek bir yer bulunuyor. Tarihi eserler, doğal güzellikler ve birbirinden değerli görsel şölenlere ulaşmak mümkün. Bu değerlere sahip olan Van şehrini yakından tanımak, ziyaretçilerine güzel duygular yaşatacaktır. Bu özellikleri ile Doğu Anadolu bölgesinin en kıymetli şehirlerinden biri olarak görülüyor.
Van şehrinde görülmeye değer pek çok nokta ile ziyaretçilere dolu dolu bir gezi sunuluyor. Van gezilecek yerler listesindeki her noktada, ziyaretçilerine keyifli vakit geçirme imkanı veriyor.
Van'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Van otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Van Gölü
Şehrin simgelerinden biri olan ve Van gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Van Gölü, Türkiye'nin en büyük gölüdür. Van Gölü, bir deniz görünümündedir ve bu nedenle Van Denizi olarak anılmaktadır. Gölün bir diğer özelliği ise dünyanın en büyük sodalı gölü olmasıdır.
Van Gölü'nün toplam yüzölçümü 3713 kilometrekare, etrafı 430 kilometre, en derin yeri 451 metre ve ortalama derinliği 171 metredir. Van Gölü'nü Güzelsu, Karasu, Zilan, Bendimanhi ve Yeniköprü çayları beslemektedir ve gölün bir çıkışı bulunmamaktadır. Sodalı ve tuzlu yapısından dolayı gölün suyu, içmek için kullanılmamaktadır. Yine aynı nedenden dolayı gölde balık türleri yetişmemekte sadece inci kefali yaşamaktadır.
Gölün, Çarpanak, Adır, Akdamar ve Kuşadası olmak üzere 4 adet adası vardır. Adaların tamamı 1990 yılında sit alanı ilan edilmiştir. Bu adalar, yoğun ziyaret almakta ve tarihi açıdan şehrin en önemli noktaları arasında bulunmaktadır. Van Gölü, 600 yıllık bir geçmişe sahiptir ve ziyaretçilerine hem tarihi gezi hem de doğa gezisi imkanı sunmaktadır.
Van Gölü'ne Ankara'dan Vangölü Ekspresi ile gidilebilmektedir. Bitlis'in Tatvan ilçesine varan trenden sonra feribotlar ile göle ulaşım sağlanmaktadır. Şehir merkezinden Van Gölü'ne ulaşım ise, İskele Caddesi'nden geçen toplu taşıma araçları ile gerçekleştirilmektedir.
Van Gölü, dalış aktivitesine oldukça elverişlidir. Gölün içerisinde su altı peribacaları olarak anılan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri ve tarihi eserler bulunmaktadır. Van Gölü kıyısında bulunan 32 adet plaj ise denizi olmayan şehirde fark yaratmaktadır. Plajların 14 tanesi yerleşim yerlerinden uzak konuma sahiptir ve bu özellik temiz olmasını sağlamaktadır.
Van Gölü üzerinde bot ve motorlu araçlarla gezilerin yanı sıra kürek, kano, su kayağı gibi aktiviteler yoğun olarak yapılmaktadır. Göl çevresi ise yeşil alanları ile dağ yürüyüşü, piknik, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık için oldukça elverişlidir.
Van gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Van Gölü'ne giriş ücretsizdir.
Van Kalesi
Van şehrinde gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutan Van Kalesi, Urartu Kralı 1.Sarduri tarafından M.Ö.9. yüzyılın ortalarında yaptırılmıştır ve şehrin sembol yapıları arasında yer almaktadır. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan kale, yapıldığı dönemde Tuşba mevkii olarak anılmıştır ve Urartu Devleti'ne başkentlik yapmıştır.
Kalenin içerisinde 2. Sarduri ve Menua'ya ait kaya mezarlarının yanı sıra Analı Kızlı Açık Hava Tapınağı, Sardur Burcu ve surlar yer almaktadır. Kalenin dikkat çeken bir diğer değeri ise 1. Sarduri'ye ait olduğu düşünülen, Asur dilindeki çivi yazılı kitabelerdir.
Sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiş olan Van Kalesi'nin büyük bir bölümü günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başarmıştır. Kalenin hemen yanında Van Evi bulunmaktadır ve genellikle bu iki yapı bir arada ziyaret edilmektedir.
Van gezilecek yerler listesinde şehrin tarihi dokusunu yansıtan Van Kalesi'ne giriş ücreti 10 TL'dir.
Akdamar Adası ve Kilisesi
Van sınırları içerisinde yer alan Akdamar Adası, hem tarihi gezilere hem de doğa gezilerine olanak sunan bölgeler arasında yer almaktadır. Van Gölü'nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası 70000 metrekare yüzölçümü ile geniş bir alanı kaplamaktadır.
Akdamar Adası, gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutarak ziyaretçilerine eşsiz manzara ve doğal güzellikleriyle beraber bir doğa gezisinden fazlasını sunmaktadır. Bir diğer yandan da Van şehrinin en önemli tarihi yapılarından birini bünyesinde barındırmaktadır.
Adayla aynı adı taşıyan Akdamar Kilisesi, Orta Çağ Ermeni mimarisi özelliklerini taşımaktadır. 915 – 921 yılları arasında Kral I. Gagik tarafından yaptırılan kilisenin mimarı ise Manuel'dir.
Akdamar Kilisesi, dış cephesindeki hayvan ve bitki figürleri ile dikkat çekmektedir. Bu figürler, Orta Çağ Ermeni sanatının en önemli özelliklerinden biridir. Kilise günümüzde ibadet için kullanılmamaktadır ve Van şehrini ziyaret edenlerin yararlanabileceği müze olarak hizmet vermektedir.
Akdamar Adası'na giriş ücreti 35 TL'dir ve Müze Kart'ı bulunan ziyaretçiler için giriş ücretsizdir. Adaya ulaşım Gevaş ilçesinden hareket eden feribotlarla sağlanmaktadır. Adaya ulaşım feribotla yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir ve yolculuk ücreti gidiş- dönüş 60 TL'dir.
Muradiye Şelalesi
Kendisi ile aynı adı taşıyan ilçenin Karahan Köyü sınırları içerisinde kalan Muradiye Şelalesi'nin adının IV. Murat'tan geldiği düşünülmektedir. Van'da gezilecek yerler arasında hem dinlenmek hem de doğa ile iç içe bir gün geçirmek için en çok tercih edilen bölgeler arasında yer alan şelale, 50 metre yükseklikten akmaktadır.
Bu akışın yarattığı eşsiz manzaranın haricinde, çevresindeki yeşil alanlar da ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. Yaz aylarında serinlemek amacı ile tercih edilmektedir. Kış aylarında ise şelale tamamen donmaktadır ve bu şekilde ortaya oldukça farklı bir manzara çıkmaktadır.
Muradiye Şelalesi piknik ve serinleme amacı ile günübirlik ziyaretlerin yanı sıra kamp aktivitelerine de ev sahipliği yapmakta olan bölgeler arasında yer almaktadır.
Muradiye Şelalesi'ne giriş 5 TL'dir.
Hoşap Kalesi
Van şehri, tarihi kaleler bakımından oldukça zengindir ve bu nedenle kaleler şehri olarak anılmaktadır. Şehir sınırları içerisinde yer alan tarihi önemi büyük kalelerden biri de Hoşap Kalesi'dir. Hoşap Kalesi, merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Gürpınar ilçesinde ziyaretçilerini bekleyen önemli bir yerdir.
Günümüze büyük ölçüde sağlam olarak gelmeyi başaran tarihi yapılardan biri olan bu kale, Mahmudi Süleyman tarafından 1643 yılında yaptırılmıştır. Kalenin içerisinde köy evleri, sarnıç, mescit ve zindan bulunmaktadır. Hoşap Kalesi'nin günümüzde görülebilen demir kapı kanatları orijinaldir.
Yapıldığı dönemde, Türkiye – İran yolu üzerinde bulunması nedeni ile stratejik öneme sahip yapılar arasında yer almaktadır. Kale 19. yüzyıla kadar aktif olarak kullanılmış, daha sonra terk edilmiştir. Hakkari – Van karayolu üzerinde sarp bir kayalıkta konumlandırılmış olan kalenin altında kurulu küçük bir köy yer almaktadır.
Van'ı ziyaret eden kişilerin görmesi gereken yerler arasında bulunan Hoşap Kalesi'ne giriş ücretsizdir.
Vanadokya
Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü'nde bulunan peribacaları, Van ziyaretine gelen misafirlere Kapadokya'yı aratmamaktadır. Volkanik Yiğit Dağı'nın kayaçlarının rüzgar ve yağmurun etkisi sonucunda aşınması ile oluşan bu peri bacaları, özellikle yaz aylarında yoğun turist ziyareti yaşanan noktalardır.
Van'ın doğal güzellikleri arasında en dikkat çeken bölgelerden biri de Vanadokya'dır. Bu bölgeye gelen ziyaretçiler kendilerini Kapadokya'ya gelmiş gibi hissetmektedir. Bölgedeki peribacalarından dolayı, halk buraya Vanadokya adını vermiştir. Bölgede 17000 peri bacasının yanı sıra çok sayıda mağara ve tünel de bulunmaktadır. Vanadokya şehir merkezine 120 kilometre uzaklıktadır.
Vanadokya, Van Peri Bacaları olarak da bilinmektedir ve gezilecek yerler arasında ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Van'da sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Van gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.
Erçek Gölü
Erçek Gölü, şehrin önemli bir simgesi olan Van Gölü'ne 30 kilometre mesafede bulunuyor ve Türkiye'de yaşayan 450 kuş türünün yarısından fazlasının yaşam alanıdır. Yaz ördeği, flamingo, cılbıt ve batağan, bu kuş türlerinin başında gelmektedir. Şehrin kuş cenneti olarak tanımlanmaktadır. Bölge göçmen kuşların üreme ve konaklama alanıdır.
Van Gölü'nden sonra en büyük göl Erçek Gölü'dür. Van Gölü gibi bu gölün de suyu tuzlu ve sodalı olduğu için içerisinde balık türleri yaşamamaktadır. Kuş gözlemciliği aktivitesi için en çok tercih edilen noktalardan biridir. Erçek Gölü'nde her yıl Flamingo Festivali düzenlenmektedir.
Van Kedi Evi
Van kedisi, şehrin simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Şehrin meşhur kedileri, Van ziyareti sırasında mutlaka görülmelidir. Bir gözü yeşil, bir gözü mavi Van kedisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedilerini Araştırma Merkezi'nde görülebilmektedir.
Van kedilerinin nesli tükenmektedir. Bu nedenle koruma altına alma amacı ile Van Kedi Evi kurulmuştur. Kedi evi, ziyaretçilere açıktır. Dünyaca üne sahip bu kedileri ziyaret etmek için 1,5 TL giriş ücreti ödemeniz yeterlidir.
Van'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Van lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.
Şeytan Köprüsü
Gezilecek yerler arasında doğal bir görsel şölen sunan Şeytan köprüsü, 13.yüzyılda İlhanlı hükümdarı tarafından yaptırılmıştır ve Bendi Mahi Çayı üzerinde yer almaktadır. Oldukça dar olarak inşa edilen köprü, 17 metre yüksekliğe sahiptir. Rivayete göre bu köprü, dar olduğu için üzerinden geçen bir düğün alayının düşerek hayatını kaybetmesi sonucu bu adı almıştır.
Muradiye ilçesinde iki kaya üzerine kurulan bu köprü, hala sağlamdır ve kullanılmaktadır. İki taş arasından suların büyük bir şiddetle akıyor olması, oldukça güzel bir manzara sunmaktadır. Köprü, bu devletin Tebriz'den gidiş gelişleri amacı ile inşa edilmiştir. Daha önceki dönemlerde ulaşım için büyük önem taşıyan Şeytan Köprüsü, günümüzde ziyaretçilerin görmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Çavuştepe Kalesi
Van'ın Gürpınar ilçesinde yer alan kale, Urartu kalesi olma özelliği taşımaktadır ve Bol Dağları'nın üzerine inşa edilmiştir. Kalenin giriş kapısı ve aşağı – yukarı kale olmak üzere 2 ayrı bölümü bulunur.
Urartuların en parlak döneminde inşa edilen kale, Van şehir merkezine 25 kilometre mesafede yer almaktadır. Hem askeri hem de ekonomik amaçla yapılmıştır. Bu kale 1960 yılından bu yana kazı çalışmalarının aktif olarak yürütüldüğü bölgeler arasında yer almaktadır. Kalenin içerisinde Yukarı Kale bölümünde 2 adet açık hava tapınağı bulunmaktadır. Bu tapınaklardan birinin Urartu Baş Tanrısı Haldi'ye ait olduğu yapılan çalışmalar sonucunda anlaşılmıştır.
Aşağı kale bölümünde ise sarnıç ve saray binalarının yanı sıra İrmuşini Tapınağı yer almaktadır. Bu tapınak hakkında bilgiler, üzerindeki çivi yazılı kitabeden edinilmiştir.
Ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunan Çavuştepe Kalesi'ne giriş ücretsizdir.
Eski Van Şehri
Gezilecek yerler arasında Eski Van Şehri'ni görmek de mümkün. Şehre 5 kilometre uzaklıkta yer alan Van Kalesi'nin güney tarafında yer alan Eski Van Şehri, Van'ın eski yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede kazı çalışmaları hala devam etmektedir.
Şehri surlar çevrelemektedir ve surların içerisinde çok sayıda tarihi yapı inşa edilmiştir. Bu yapıların tamamı günümüzde yıkılmış durumda olmasına rağmen, şehrin kuruluş yılları açısından önemli bilgiler sunmaktadır.
Hüsrev Paşa Cami
Hüsrev Paşa Cami, Eski Van Şehri'nin Ortakapı Mahallesi'nde yer almaktadır. 1567 tarihinde Van Beylerbeyi olan Köse Hüsrev Paşa tarafından, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Caminin yapımında tromp, tuğla ve kesme taş kullanılmış olup, iç mekanda yer alan çiniler ziyaretçilerin dikkatini çeken bölümler arasında yer almaktadır.
Kıble duvarının ortasında yer alan mihrap ise caminin dikkat çeken bir diğer özelliğidir. Kitabesi günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır ve bilgiler bu şekilde edinilmiştir. Gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutan Hüsrev Paşa Cami ibadete açıktır ve giriş ücretsizdir.
Van Urartu Müzesi
Van'ın kültürel değerlerini ve daha önceki medeniyetlerden yeni nesillere aktarılan tarihi değerleri sergileyen Van Müzesi, Şerefiye Mahallesi Hacıosman Sokak'ta bulunmaktadır. Geniş kapsamlı tarihi eserleri ile gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutmaktadır.
1972 yılında Van'a kazandırılan bu müzede yer alan tüm eserler, kronolojik olarak sıralandığı için ziyaretçilerinin işlerini kolaylaştırmaktadır ve tarihi sürecin kavranmasına yarar sağlamaktadır. Günümüz Van topraklarında yaşam sürmüş Urartu gibi devletlerin izlerine rastlamak mümkün.
Van müzesinde sergilenen eserler genellikle Çavuştepe, Anzaf Kalesi Toprakkale, Van Kalesi, Kızdamı ve Tilkitepe gibi alanlardaki kazılar sonucunda elde edilmiştir. Müzenin dış kısmında yer alan açık hava bahçesi de ziyaretçilerin tarihi eserler arasında soluklanmasına da zemin hazırlıyor.
Gezilecek yerler arasında tuttuğu önemin yanı sıra Van'a ait kültürel öğelerin gözler önüne serilmesine de olanak sağlıyor. Tarihi eserler müzesi Van şehrinin gelenek ve kültürünü öğrenmek için bir fırsat niteliğinde.
Halime Hatun Kümbeti
Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan Halime Hatun Kümbeti, gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutuyor ve Selçuklu Devleti'nin son yansımalardan örnekler sunuyor. Tarihi dokusu ve eşsiz estetiği sayesinde ziyaretçileri tatmin edici bir güzelliğe sahip.
Kümbet üzerindeki tarihi dokular, 1300-1400'lü yıllar arasında Selçuklu'nun tarihi eserler üzerindeki etkisinin görülmesine olanak sağlıyor. Bu kümbet, Van'ı ziyaret eden herkesin görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Van gezinizde bu kümbete vakit ayırmalısınız.
Van'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Van 4 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.
Erek Dağı
Erek Dağı, yerli ve yabancı turistlerin kış turizminde tatil yapabilecekleri gezilecek yerler arasında bulunuyor. Erek Dağı'na kurulan kayak merkezinde doğal tırmanış parkurları bulunuyor. Kış mevsiminde oluşan buz şelalesi ise görülmeye değer.
Gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer olduğu kadar doğa sporlarının yapılması için de tercih edilebilir. Yolunuz Van'a düşerse mutlaka vakit ayırmalısınız ve kışın tadını çıkarmalısınız.
Van'ın tarihi ve doğal güzellikleri ziyaretçileri bir şekilde kendisine çekmeyi başarıyor. Bu yerler, yerli ve yabancı her kişinin görmesi gereken güzellikte. Bu ziyaretçilere ev sahipliği yapan Van ise bu durumdan memnun.