Van'da 'koca engerek' görüldü

Türkiye'deki en zehirli 15 türü arasında yer alan 'koca engerek' yılanı, Hakkari'den sonra Van'da görüldü.

Türkiye'deki en zehirli türler arasında yer alan 'koca engerek' yılanı, Gevaş ilçesi Karataş bölgesinde görüntülendi.

KOCA ENGEREK VAN'DA GÖRÜLDÜ

Dünyanın en zehirli yılanları arasında yer alan ‘Koca engerek', Van Gevaş ilçesinde görüldü. Boyu iki metreden fazla olan koca engerek yılanı Gevaş ilçesinde bir vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülendi. Koca engerek yılanının doğada fazla bulunmayan ve oldukça zehirli bir yılan türü olduğu biliniyor.

Bakanlık tarafından merkez av komisyonu kararlarında koruma altına alınan türler arasında yer alan yılan, Gevaş ilçesinde memur olarak çalışan bir kişi tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

Yılanı ilk kez gördüğünü belirten A.K, ismindeki vatandaş kısa bir görüntü aldıktan sonra korkuyla bölgeden uzaklaştığını söyledi.

Tek ısırığıyla 10 dakika içerisinde öldürebilen engerek türü yılanların görülmesi çevrede de panik yarattı.

Koca engerek önceki günde Hakkâri Yüksekova ilçesinde görülmüş ve yetkililer bu konuda uyarılarda bulunmuştu.

KOCA ENGEREK YILANI BOYU VE ÖZELLİKLERİ

Koca engerek (Vipera lebetina), engerekgiller (Viperidae) familyasından bir engerek türü.

Sırt bölgesinin rengi genel olarak grimsi kahverengi ve bu rengin tonlarında olur. Sırtta bazı yerlerde birleşik koyumsu benekler (bazen belirsiz) bulunur. Bunların yanında (sırtın ortalarında) kenarları koyu renkli, iç kısımları tuğla kırmızısı ya da sarı renkte benekler de bulunur. Başın üst kısmında bazen küçük siyah benekler bulunabilir. Kuyruk ucu sarımsı, beyazımsı ya da pembemsi olan karın bölgesinde nokta halinde siyah benekler bulunur.

Genel olarak fare gibi küçük kemiriciler, kertenkeleler, kuşlar, yılanlar ve çeşitli omurgasız hayvanlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Avlarını sabahın erken saatlerinde ya da geceleyin avlarlar. Yemeden önce zehirleyerek öldürürler. Hareketleri oldukça ağır olan bu hayvanlar gündüzlerini daha çok dinlenerek geçirirler. Genel olarak canlı doğururlar (5-7 kadar). Bazı bölgelerde de yumurtlarlar (4-7 kadar). Yumurta 1 ay içinde açılır. Boyları 150 cm kadar olabilir.

Ovalarda, taşlık yerlerde, terk edilmiş evlerde, harabelerde, bahçelerde ve tarlalarda yaşarlar. Yüksekliği 1500 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler ve Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanları olarak bilinirler.

Bakmadan Geçme