Zamanın ve yatırımların durduğu ilçe Gevaş!
Yaz ve kış turizminin gözde mekanlarından olan Van'ın Gevaş ilçesi, yazın göle sıfır kıyısıyla, yeşilliği ile tarihi ve turistik yerleri, kışın da Abalı Kayak Tesisiyle turizm cenneti olmaya aday yerlerin başında yer alıyor. Turizm cenneti mekânları arasında yer alan Gevaş, Belediyenin almış olduğu kararlar ile başı dertte! Silüeti bozulan Halime Hatun Kümbeti'nin vatandaşların tepkisi olmasına rağmen Gevaş Belediyesi tek bir adım dahi atmadı. Gevaş Belediyesi'nin aldığı son kararla birlikte yine vatandaşların tepkisini çekti.
AK Parti Belediyelerinin Türkiye geneli tarihi ve turistik yerleri korumaya yönelik çalışmalar yürütürken, Van'ın Gevaş Belediyesi aldığı kararlar ile AK Parti'ye yakışmayan belediyeciliği gözler önüne serdi. Van'ın turistik mekanlarının başında gelen Akdamar Adası'nın karşısında bulunan alana taş ocağı yapılmasına ruhsat vermesinin ardından tepkileri üzerine çekti.
Akdamar Adası karşısında bulunan yerleşkede taş ocağı işletmesi için ruhsat vererek, hem kentin silüetini yok ediyor, hem de Gevaş'ı turizm yeri yapmak yerine turizm cenneti olmaktan çıkarmaya çalışıyor.
Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde gazetemiz temsilcilerinin Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer ile görüşme talep etmesi üzerine, randevuyu kabul edip ardından temsilcilerimizi kabul etmemesi ise şeffaf bir Belediye anlayışına aykırı bir davranış olduğunu akıllara getirdi. Ayrıca Başkan Sezer'in halkı uzun süre belediye kapısında ayakta bekleterek, bilinçli şekilde randevu kuyruğu oluşturduğu da gözlerden kaçmadı. Başkan Sezer'in halka olan bu ilgisizliği de ilçe halkı tarafından da büyük tepki topluyor.
“Göle yaklaşık 300 metre yakın kurulan taş ocağına ruhsat verildi”
Gevaş'ta Akdamar Adası karşısında bulunan turizm ve sit alanı olduğu iddia edilen yerleşkede ÇED raporlarında yeni düzenlemeler yapılarak taş ocağının işletilmesine Belediye'den izin çıkartıldı. Vatandaşlar, solunda taş ocağı varken, gölün keyfini çıkarmaları mümkün müdür? Taş ocağından çıkarılan hafriyat ile yapılması planlanan sahil yolunda ise 2 yıl geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamadı.
Taş ocağı kararına tepki gösteren bölgedeki vatandaşlar, change.org'ta imza kampanyası başlatarak destek istedi. change.org'ta yapılan açıklamada, “Dünyada belkide eşine az rastlanır bir şekilde sahilde insanların suya girdiği bir alanın hemen üstünde bir taş ocağı açmak görülmüş şey değil. Ayrıca bu bölge belki de doğunun en çok turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahipken yapılan taş ocağının görüntüsü ile ilçeye çok çirkin bir görüntü kazandırılmış oldu. Bölgede sahile uzak birçok taş ocağı yapılabilecek yerler varken buraya yapılması Gevaş'ın doğasına, insanına yapılmış bir haksızlıktır. Bu taş ocağına verilen ruhsatın ve ÇED raporunun iptal edilmesini ve taş ocağının kapatılmasını istiyoruz” dedi.