• Haberler
  • Gündem
  • Anayasa Mahkemesi: İşçilerin TİS farklarını alması için sendika zorunluluğu yoktur!

Anayasa Mahkemesi: İşçilerin TİS farklarını alması için sendika zorunluluğu yoktur!

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanununun 39. Maddesinin 4. Numaralı Fıkrasının 4.Cümlesi Anayasaya Aykırı taşıdığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin aykırı dediği, "Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur" şeklindeydi.

Bu maddeye göre işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerin sürdüğü süre içerisinde yetkili sendikaya üyelik yapma zorunlulukları vardı. Anayasa Mahkemesi bu kararın AnaYasaya aykırı olduğunu söyledi.

Peki Anayasa Mahkemesi bu kararında ne demek istiyor!

Anayasa Mahkemesi, "Dayanışma aidatı verenlerde sendika üyesi gibi sendikal haklardan ve geçmişe dönük sendikal haklardan toplu zam farkını alabilecekler. Üye zorunluluğu aranmadan hiç bir hak kaybı olmayacaktır.

WhatsApp İhbar Hattı
05076419903
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme

Van Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!