Bakan Uraloğlu, Van'da GES açılış törenine katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van'da Karayolları tarafından yapılan Güneş Enerji Santrali (GES) açılış törenine katıldı. Uraloğlu, Türkiye'de Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle hayata geçirilen ilk GES projesinin enerji ve maliyet tasarruflarıyla tüm maliyetlerin karşılanmasını garanti altına aldığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van'da Karayolları tarafından yapılan GES (Güneş Enerji Santrali) açılış törenine katıldı. Uraloğlu, "Santralimiz, Türkiye'de Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle hayata geçirilen ilk güneş enerjisi santrali. Uygulama projesi sonrasında sağlanacak enerji ve maliyet tasarruflarıyla, sözleşme süresince tüm maliyetlerin karşılanması garanti altına alındı" dedi.

Uraloğlu, burada yaptığı konuşmasında yaptıkları yatırımlara değinerek, bugüne kadar Van'ın ulaşım ve iletişim altyapısına yatırımları için 37 milyar 660 milyon liranın üzerinde harcama yaptıklarını söyledi. Uraloğlu, 2003 yılında 36 kilometre olan bölünmüş yolu da 583 kilometreye çıkardıklarını belirtti.

Karayolları Genel Enerji Performansı (EPS) yöntemiyle Türkiye'de ilk defa kamu tarafından ihale edilen yöntemle Karayolları tarafından yapılan GES projesine değinen Uraloğlu, İzmir'den sonra ikinci GES projesini tamamlayarak hizmete sunduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Günümüzde atmosfere ve çevreye zarar vermeyen, ekonomik olan yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi hızla artmaktadır. Bu bilinçle ilk olarak 2017 yılı Aralık ayında İzmir'de Güneş Enerjisi Santrali'ni kullanıma aldık. Bugün de Van 11'inci Bölge Müdürlüğü'müz sorumluluğundaki 2'nci Güneş Enerjisi Santrali projesini tamamlayarak hizmete sunuyoruz. 100 bin metrekare alan üzerine kurulan santralimiz; 5 adet trafo, 45 adet inverter, 10 bin 400 adet panelden oluşuyor. Ayrıca 5 bin 600 kilovatlık kurulu güce sahip. İşletme süresi boyunca en az yüzde 70 verimle çalışacak. Sözleşme süresi sonunda en az yüzde 70 verimle çalışır halde idaremize devredilecektir. Santralimiz, Türkiye'de Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle hayata geçirilen ilk Güneş Enerjisi Santrali. Uygulama projesi sonrasında sağlanacak enerji ve maliyet tasarruflarıyla, sözleşme süresince tüm maliyetlerin karşılanması garanti altına alındı. Böylece; sözleşme süresi boyunca hem yapım hem de işletme giderleri için herhangi bir ödeme yapılmayacak. Projemizde herhangi bir kamu bütçesi kullanmadık. 14 yıllık işletme süresi boyunca güncel enerji fiyatı üzerinden Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü'müzün enerji harcamalarında yüzde 13 indirim uygulanacak. Sözleşme süresinin bitiminden itibaren de bedelsiz olarak Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü'müze devredilecek ve kurumumuza bağlı bütün birimlerin tüm enerji ihtiyacı herhangi bir bedel ödemeksizin buradan karşılanacak."

 

Bakmadan Geçme