Berat Kandili nedeniyle Ayasofya Camii'ne akın edildi

Ayasofya Camii'nde Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili dolayısıyla programlar düzenlendi. Berat Kandili, farklı illerde de camileri dolduran vatandaşlar tarafından idrak edildi.

Şaban ayının 15'nci gecesi olan Berat Kandili, 11 ayın sultanı olan Ramazan ayının da habercisi...

Günahlardan kurtuluş, bağışlanma ve af anlamına gelen Berat Kandili bu gece idrak ediliyor.

Bu kapsamda Berat Kandili'nde tüm Türkiye’de camiler doldu taştı.

Ayasofya Camii'nde Berat Kandili heyecanı yaşandı

Kandil coşkusunun yaşandığı camilerden biri de Ayasofya Camii oldu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, yatsı namazından sonra okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen dualar ile kandil idrak edildi.

Vatandaşlar cami girişinde uzun kuyruklar oluştururken, girişler güvenlik ekipleri tarafından kontrollü olarak sağlandı.

"Bugün burada bütün Türkiye’mize, bütün İslam alemine dua edeceğiz"

Kandil için Ayasofya Camii'ne gelen ve Samsunlu olduğunu belirten Beytullah Gül, “Tabii ki burada bugün kandilimiz var ama çok acı bir deprem geçirdik. İnşallah Türkiye bir daha böyle bir depremle karşı karşıya gelmez. Allah beterinden korusun. Bugün burada bütün Türkiye’mize, bütün İslam alemine dua edeceğiz” dedi.

Adıyaman'da eller semaya kalktı

Depremin büyük hasara neden olduğu Adıyaman’da da, Berat Kandili'nde depremde hayatını kaybedenler için dualar edildi.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde büyük hasarın oluştuğu Adıyaman’da Berat Kandili dualarla idrak edildi. Depremde hasar görmeyen Emir Sultan Camii'ne gelen vatandaşlar, okunan mevlidi dinleyerek, depremde hayatını kaybedenler için dua etti.

Konya'da camilere akın edildi

Konya'da Berat Kandili münasebetiyle vatandaşlar başta Sultan Selim Camii olmak üzere camilere akın etti. Vatandaşlar yatsı namazı sonrası camilerde okunan Kur’an-ı Kerim’i dinledi, ellerini semaya açıp dua etti.

Vatandaşlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar ziyarete açık olan Mevlana Hazretleri Türbesi'ni de ziyaret etti. Türbede dua eden vatandaşlar, bütün Müslümanların Berat Kandili'ni tebrik ederek, herkes için dua ettiklerini ifade etti.

Eyüp Sultan Hazretleri'nin kabri ziyaret edildi

İstanbul'da da Berat Kandili dualarla karşılandı.

Eyüp Sultan Camii'ne gelen vatandaşlar, dua edip Kur'an-ı Kerim okudu. Akşam namazından sonra camiye akın eden vatandaşlarla Eyüp Sultan Camii ve çevresi adeta dolup taştı. Ezanın okunmasıyla birlikte vatandaşlar saf tutarak yatsı namazını eda etti. Ellerini semaya kaldırıp dua eden vatandaşlar, Eyüp Sultan Hazretleri'nin kabrini de ziyaret etti.

"Allah deprem felaketinden bizleri kurtarsın"

Beraat Kandili için Kayseri’den İstanbul'a gelen Saadet Öztaş şunları söyledi:

“Öncelikle herkese başsağlığı diliyorum ve geçmiş olsun diyorum. Artık gördüğümüz, göreceğimiz bu olsun. Allah'ım okunan Kur'anlar hürmetine, kurban olduğum Allah'ım deprem felaketinden bizi kurtar. Herkesin kandilini kutluyorum“

Adana’dan ailesiyle birlikte İstanbul'a gelen depremzede Abdullah Metin, “Depremzede kardeşlerimize Allah yardım etsin diye dua ettim. Hayırlı bir hayatım geçsin, bol rızık olsun diye dua ettim” dedi.

"Öyle yürekten amin diyelim ki Rabbimiz dualarımızı kabul eylesin inşallah"

Kahramanmaraş’ta Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından AFAD’ın Milli İrade Meydanı'nda kurduğu çadır mescitte Berat Kandili programı düzenlendi.

Düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ve yüzlerce depremzede vatandaş katıldı.

Çadır mescitte düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından salavat getirilerek, ilahi ve kasideler okundu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın vaaz verdiği gecede depremde hayatını kaybedenler için eller semaya açılarak, dualar edildi.

Depremde vefat edenlere rahmet dileyen Erbaş, “Deprem nedeniyle vefat eden kardeşlerimizin ruhlarının şad olması için şimdi dua edeceğiz. Öyle gönülden, öyle yürekten amin diyelim ki Rabbimiz dualarımızı kabul eylesin inşallah” dedi.

"Bu mübarek gecede elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalıyız"

Berat Kandili, tüm ülkede olduğu gibi Muş'un Varto ilçesinde de ibadetlerle, okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan dualarla ihya ediliyor. Varto İlçe Müftülüğü tarafından on bir ayın sultanı Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandili münasebetiyle H. Kaya Özer Camii'nde bir program düzenlendi. Akşam namazının ardından camiye gelen çok sayıda vatandaş, namaz kılarak dualar etti.

Günün anlam ve önemine değinen Varto Müftüsü Bayram Öztürk şu ifadeleri kullandı:

“Başta depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara Allah’tan acil şifalar diliyorum. Allah böyle bir afeti bir daha bize göstermesin. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun. Üç aylar mevsiminin manevi hayatımıza getirdiği bereketle birlikte dini hayatımızda önemli bir yeri olan Berat Kandili'ni kutlamış olduk. Berat gecesi demek, günahlardan berat etmek demek. Yüce Rabbimizin affına, mağfiretine, dirayetine mahzar olmak demek. Rabbim inşallah bu vesile ile bütün Müslümanların günahlarını bağışlar. Rabbim bizleri haktan, hakikatten, doğruluktan, adaletten, dürüstlükten ayırmasın İnşallah. Bu mübarek gecede elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalıyız. Bu gece Peygamberimizi hatırlayıp O'nu anacağız. İnşallah Varto'muz için hayırlara vesile olur”

Program, Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okunarak, yapılan duaların ardından kılınan yatsı namazıyla sona erdi. Hayırsever vatandaşlar ise getirdikleri hayırları dağıttılar.

Bakmadan Geçme