BİK Bölge toplantısı Van'da yapıldı
Cavit Erkılınç'ın Genel Müdürlük görevine atanması sonrası hızlı bir çalışma temposu yakalayan Basın İlan Kurumu, 12-29 Eylül tarihleri arasında Türkiye'deki tüm illerin kapsama alındığı toplantı dizisi başlattı. Türkiye'nin 11 farklı noktasında 81 ilden gazete sahipleri ve temsilcilerini bir araya getiren buluşmalardan birisi de Van'da gerçekleşti. Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantıları başlığı ile gerçekleştirilen toplantıya Van'daki gazete temsilcileri ile birlikte 5 şehirden gazeteciler de katıldı.
Basın İlan Kurumu Türkiye’deki tüm illerin temsilcileri ile bir araya gelerek medyanın dijital dönüşümü, mevzuattaki yeni düzenlemeler ve iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla buluşmalar gerçekleştiriyor. Basın İlan Kurumu Cavit Erkılınç tarafından başlatılan buluşmalardan birisi Van merkezli olarak gerçekleşirken Van’daki buluşmaya Hakkari, Bitlis, Iğdır, Kars, Ağrı illerinden temsilciler katıldı. Toplantıda son dönemlerin en çok konusu olan Dijital Dönüşüm ve Enformasyon Yasası gibi önemli konular gündeme alındı. Bölgedeki gazeteciler sorunlar, beklentiler ve öneriler paylaşırken, toplantıda karşılıklı görüş alışverişleri de yapıldı. Toplantıya başkanlık eden Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, kurumlarının basınının en büyük destekçisi olduğunu belirterek yerel gazeteciliğin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
BÖLGE BULUŞMASI VAN’DA GERÇEKLEŞTİ
BİK tarafından Van'ın İpekyolu ilçesindeki bir otelde düzenlenen ‘Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantıları’ bölge illerinden katılımla gerçekleşti. Toplantıya Onat ile birlikte İlan Müdür Yardımcısı Ümit Mert, Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ökkeş Buğra Atılgan, Basın İlan Kurumu Erzurum Şube Müdürü Tahsin Şahin, Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ile Kars, Iğdır, Bitlis, Ağrı, Hakkari ve Van'daki yerel gazete sahipleri ve temsilcileri katıldı.
“YEREL BASIN GÜÇLENMELİ”
2000 yılından bu yana artık her şeyin internet mecrasında kendisini bulduğunu dile getiren Onat, şöyle konuştu: “Şu an dijital zemin çok belirleyici bir zemin ve bizim nitelikli gazetecilerin, iyi gazetecilerin bu zeminde yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Basın İlan Kurumu olarak da buna geçiş süreçlerinde birtakım eğitimler yaptık. Yerel basının ve reklamın geliştirilmesi, dijitalleşme ve sosyal medya eğitimi, en son dijital çağda sosyal ağların hukuku, yani maruz kaldığımız şeyi fark edersek kendi varlığımızı sürdürme noktasında ileri bir safhaya geçebiliriz. Aksi durumda Osmanlı'da matbaanın gelişiyle birlikte direnç gösteren hattatların yok olduğu gibi yok olmaya mahkum kalırız. Dolayısıyla yerel basınımızın yeni hazırlanacak yasaya sonsuz destek vermesini istiyoruz, bekliyoruz. Biz yerel basınımızın nitelikli haber yaptığına inanıyoruz. Dolayısıyla nitelikli haber akışlarının yeni mecrada da yerini bulması, dezenformasyona, manipülasyona, itibar suikastine karşı hakikati savunan yerel basınımızın orada bulunması, güçlenmesini istiyoruz.”
Onat’ın değerlendirmelerinin ardından programa katılan gazeteciler taleplerini ve sorunları iletti. Gazetecilerin talep ve yorumları tek tek not alınırken özellikle dijital dönüşüm ve mevcut konular üzerinden tüm değerlendirmeler ilgili isimler tarafından cevaplandı. Soru cevap sürecini İlan Müdür Yardımcısı Ümit Mert, Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ökkeş Buğra Atılgan’ın sunum ve değerlendirmeleri takip etti.