Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Van'da konuştu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin, 'Bir taraftan bu gerilime, ateşe, benzinle yaklaşanlar, gerilimi tırmandıranlar ve tek yönlü yaklaşanlar var.
Valiliği ziyaretinde Balcı ile makamında bir süre görüşen Yılmaz, daha sonra Edremit ilçesindeki otelde iş insanları ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin, "Bir taraftan bu gerilime, ateşe, benzinle yaklaşanlar, gerilimi tırmandıranlar ve tek yönlü yaklaşanlar var. Bir taraftan da bölgenin en tecrübeli ve dirayetli lideri olarak Sayın Cumhurbaşkanı'mızın basiretli bir yaklaşımı var." dedi.
Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, ortak akılla, istişareyle oluşan işlerin, projelerin ve programların her zaman faydalı olacağına inandıklarını söyledi.
Ulusal düzeyde makro politikaları ve orta vadeli programları hazırlarken mutlaka iş dünyası ve sivil toplumla bir araya geldiklerini ifade eden Yılmaz, "İstişarelerin iki türlü faydası oluyor. Birincisi fikirler ortaya çıkıyor. Öncelikler tespit edilebiliyor. İkincisi ortak yapılan işler sahiplenmeyi artırıyor. Dünyanın en iyi programına da sahip olsanız, en iyi projesini de yapsanız bir toplumsal ve siyasal sahiplenme yoksa işe yaramıyor. Kağıt üstünde kalıyor. Bunu son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yaşayarak gördük." diye konuştu.
Van'da 2011'de ciddi bir deprem yaşandığını ve depremden sonra yoğun gayretle yaraların sarıldığını belirten Yılmaz, Van'ın ekonomi, nüfus gibi her alanda eskisinden daha güçlü hale geldiğini vurguladı.
"Hayvancılık bölgemizin en temel sektörü"
Van'ın kamu yatırımları açısından en ayrıcalıklı illerden biri olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Van, Türkiye'de 81 il arasında en fazla kamu yatırımlarından pay alan dokuzuncu il konumunda. Bu, gerçekten önemli bir değer. Altyapıyla ilgili çok önemli gelişmeler sağlandı. Şehir altyapıları daha farklı noktaya geldi. Biyolojik arıtma tesislerinden elektrik üretilen, katı katı atık depolama tesislerine varıncaya kadar yeni projeler de gündemde. Bir taraftan da sanayide önemli gelişmeler var. 2 organize sanayi bölgemiz var. Hayvancılık bu bölgemizin en temel sektörü. Tarım, gıda stratejik bir sektör. Bunun için de Van, hayvancılıkta özel bir konuma sahip. Modası hiçbir zaman geçmeyecek bir sektör. Pandemiyle bunu bir kez daha gördük. Yine Rusya savaşında, jeopolitik gerilimlerde bunu görüyoruz."
İklim değişikliği, tüketim kalıplarının değişmesi gibi durumların tarım ve hayvancılığı çok daha önemli hale getirdiğine değinen Yılmaz, şöyle konuştu:
"Her ülke bu konuda daha yeterli hale gelmek için çaba sarf ediyor. Bir taraftan da halkımızın daha ucuz, daha sağlıklı gıdaya erişmesi için tarım ve hayvancılık çok önemli bir yere sahip. Van'da özellikle hayvancılık konusu ön plana çıkıyor. Küçükbaş hayvancılık. Geçmişte 7-8 milyonlara ulaşan rakam bugün 3,5 milyon civarında. Ama son yıllarda belli bir artış trendi de girmiş durumda. Özellikle uygun krediyle ailelere 100 baş koyun dağıtma projesini çok önemli görüyorum. Sadece sayıyı artırmak bakımından değil belli bir ölçekte verimli bir hayvancılık gerçekleştirme anlamında da çok kıymetli."
"Turizm bölge için çok önemli"
Yılmaz, son 21 yılda Van'a 95,6 milyar liralık yatırım ve harcama yapıldığını, kentin daha da gelişmesi için önemli adımlar atmaya devam edeceklerini aktardı.
Bu yıl 800 bin turistin Kapıköy Sınır Kapısı'nı kullanarak Van'a geldiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Turizm bir bölge için çok kıymetli. Van'ımızın, esnafımızın ve konaklama tesisi sahiplerinin, diğer iş dünyasının bundan mutlaka istifade ettiğini düşünüyorum. Yine Kapıköy'ün ağır araçlar için, tırlar için de trafiğe açılması yönünde İran'la yürüttüğümüz geçmişten bugüne çalışmaların çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Her fırsatta bunu muhataplarımızla konuşmamız lazım. Bizim tarafta yolları yaptık. Kapıda da belli çalışmalar yaptık ama İran tarafında yol iyileştirme problemimiz var. Onu da halledebilirsek hem İran hem Türkiye için hem de tüm bölge için çok kıymetli olacak. Bütün Doğu Anadolu'nun gelişmesinde bu güzergah ve buradaki ticaret son derece önemli. Aynı zamanda Doğu Karadeniz için de önemli."
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Yılmaz, bölgede birtakım gerilimlerin, endişe verici hadiselerin yaşandığını ifade etti.
Devlet ve millet olarak el ele, huzura ve güvenliği sahip çıkmaları gerektiğini belirten Yılmaz, "Bunu bozarak halkımıza bedeller ödetmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz. Demokratik bir ortamda kalkınmamıza güç vermeliyiz, ivme kazandırmalıyız. Bunu da hep birlikte başarıyoruz. Başarmaya da devam edeceğiz." dedi.
Program, basına kapalı devam etti.