• Haberler
  • Eğitim
  • Ertuğrul Gazi Ortaokulu idaresinden velilere kıyafet baskısı

Ertuğrul Gazi Ortaokulu idaresinden velilere kıyafet baskısı

Van'ın Edremit ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi Ortaokulu'nda tek tip kıyafet zorlaması velileri tepkisini topluyor. Devlet okullarını ticarethaneye çeviren bazı yöneticiler, velilerden tek tip kıyafet almaları yönünde baskı kurmaya başladı.

Pazartesi günü yeni eğitim ve öğretim döneminin başlayacak olması nedeniyle veliler bir taraftan araç gereçlerini tamamlamaya çalışırken, okul yöneticileri tarafından da kıyafet baskısı nedeniyle zor günler geçiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin yükünü hafifletmek için her geçen gün yeni adımlar atarken, okul yöneticilerinin keyfi uygulamaları velileri mağdur ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine dair yönetmelikte; 'okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. Ancak, velilerin yüzde 50'sinden muvafakatname alınmasıyla tek tip kıyafet uygulamasına geçilebilir' ifadesi yer almasına rağmen, denetim eksikliğinden dolayı okul yöneticileri de keyfi uygulamalara devam ediiyor.

"Denetim yok, veliler mağdur"

Okullarda denetim eksikliğinden bahseden veliler, Devlet okullarında okuyan öğrencileri ve velileri ekonomik pahalılığın olduğu bu dönemde böyle birşeye zorlamalarına anlam veremediklerini aktardılar.

Devlet vatandaşının yükünü hafifletmek isterken okul yöneticilerinin bu durumu su istimal ettiğini belirten veliler, "Ek kaynak konusunda da her yıl okulda bu yönde dayatmalar oluyor. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı ek kaynak konusunda da destek sunarak velilerin yükünü hafifletti. Kıyafet konusunda ise yönetmelik açıkça belirtmesine rağmen, okulların bu dayatmasına anlam veremiyoruz" dediler.

"Kıyafet zorunluluğunu Vali uygulatıyor iddiası"

Okul velilerine bilgilendirme yapılmak için kurulan Whatsapp gruplarında okul yöneticilerinin kıyafet zorunluluğunu duyurmasının ardından velilerden tepki yağdı. Bu tepkiler karşısında okul yöneticileri, bu talimatın Van Valisi Dr. Ozan Balcı tarafından verildiğini savundular.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı Kılık Kıyafet Yönetmeliği

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 26/11/2012 No : 2012/3959 Dayandığı Kanunun Tarihi : 14/6/1973 No : 1739 Dayandığı KHK.’nin Tarihi : 25/8/2011 No : 666 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 27/11/2012 No : 28480 Yayımlandığı Düsturun Tertibi : 5 Cilt : 53 Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usûl ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 3 üncü maddesinin sekizinci fıkrası ile 5 inci maddesinde belirtilen okulların öğrencileri hakkında uygulanmaz.

Dayanak MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır. Temel ilkeler

MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

(2) (Değişik: 8/7/2013-2013/5125 K.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.

Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına dair usûl ve esaslar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönerge ile belirlenir.

(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.

(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.

(6) (Mülga: 22/9/2014-2014/6813 K.) 5962 (7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir. (8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz. Kılık ve kıyafet sınırlamaları

MADDE 4 – (1) Öğrenciler; a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz, b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez, c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez, ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez, d) (Değişik: 22/9/2014-2014/6813 K.) Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz, e) (Değişik: 22/9/2014-2014/6813 K.) Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur. Yaptırımlar

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; lise öğrencilerine 19/1/2007 tarihli ve 26408 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(2) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden okul yöneticileri hakkında ilgili disiplin hükümleri uygulanır. Uygulanmayacak ve yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 6 – (1) Diğer yönetmelik ve düzenleyici işlemlerin resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine ilişkin konulardaki bu Yönetmeliğe aykırı hükümleri uygulanmaz.

(2) 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

3) 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan "ile 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bağlı "Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" hükümleri" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 6 ncımaddenin ikinci fıkrasıyla yürürlükten kaldırılan hükümlerin uygulanmasına 2012-2013 öğretim yılı sonuna kadar devam edilir. 5963 (2) Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilir.

MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

WhatsApp İhbar Hattı
05076419903
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme

Van Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!