Fizyoterapist Nebi Erdal,
Pandemi sürecinde engelli bireylerin durumunu değerlendiren Fizyoterapist Nebi Erdal, 'Çocuklarınızı zamansız sevin onlarla zamansız şakalaşın, zamansız oynayın ama asla zamansız bırakmayın onlara vakit ayırın' diyerek ailelere tavsiyelerde bulundu.
Fizyoterapist Nebi Erdal, Pandemi sürecinden dolayı fizik tedavisinden mahrum kalan engelli bireylerin bu süreçten çok etkilenenler arasında olduklarını ve bakıma, ilgiye, sevgiye muhtaç olduklarını belirterek şu ifadelerde bulundu:”Pandemi sürecinin vermiş olduğu panik ve beraberinde oluşan sıkıntı, korku getirebiliyor veya iyileşmeye olan inancı bitirebiliyor. Bu sürecin olumsuz yanları olduğu gibi olumlu yanları da var. Pandemi her şekilde kötüdür ama aile fertlerinin tamamı iç içe durduğundan dolayı bu sürecin bedensel engelli bireyler için bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada ailelerin yapması gereken ilk şey teknolojik aletleri bırakıp birbirlerine ve çocuklarına zaman ayırmasıdır. Bu şekilde ailenin güçlü bir bağ olduğunun farkına varılması sağlanmış olur.
Bedensel engelli bireylerin bağışıklık sistemleri zayıf olabiliyor, metabolizmaları hızlı ya da yavaş çalışabiliyor. Bu yüzden Pandemi sürecinde çocuğunuzun var olduğunun farkına varın; çocuklarınızı dengeli besleyin, uyku düzenine dikkat edin, evinizi sık sık havalandırın. Egzersizlerinden vazgeçmemeleri için yardımcı olun. Çocukların bütün bunların yanında şefkate, sevgiye, muhabbete, samimi bir yüze ihtiyaçları var.
İçinde bulunduğumuz süreçten dolayı herkes evde kalmak durumunda kaldı. İnsanlarımızın evde olmaları beraberinde can sıkıntısı getirdi. Ailelerin çocuklarıyla her oyunu oynamalarını istiyorum. Saklambaç oynuyormuş gibi yapıp lütfen çocuklarınızdan saklanmayın. Çocuklarınızı zamansız sevin onlarla zamansız şakalaşın zamansız oynayın ama asla zamansız bırakmayın onlara vakit ayırın.”
Pandemi sürecinin engelli bireylere olan etkilerinin yanında bu bireylerin tedavi yöntemlerinden de bahseden Nebi Erdal şunları kaydetti: ” Takibimde bulunan bedensel engelli bireylerin sadece kendilerinde değil ailelerine yönelik de eğitimlerde bulundum. Hangi egzersizleri yapmaları gerektiğini egzersiz reçetesi şeklinde kendilerine sundum. Egzersiz kişiye özel bir durumdur. Fiziksel bir muayeneden geçilmediği sürece egzersizin yapılmaması gerekiyor. Çünkü egzersiz, bir İlaç gibidir. Her ağrı kesicinin her baş ağrısını gidermediği gibi her egzersizde her ağrıya iyi gelmeyebilir. O yüzden kapsamlı bir tedaviden geçtikten sonra kişiye özel egzersizler belirlenir.
Hafta sonu sokağa çıkma yasakları oluyor. Bu durumdan en çok etkilenen yine bedensel engelli bireylerimizdir. Aktif olarak fizik tedavi alan ve almayanlar var. Kısıtlamalarda sadece Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi merkezleri aktif olarak çalışmaktadır.
Bedensel engelli bireyler, evde aktif olarak herhangi bir Fizyoterapistin tedavisinden geçmişlerdir. Bunu göz önünde bulundurduğumuz zaman her bedensel engellinin takibinde bulunan Fizyoterapisti muhakkak vardır.
Herhangi bir engeli olup aktif olarak fizik tedavi görmeyen aileler veya ailenin engelli çocukları bana her türlü ulaşabilirler. Ücretsiz muayene eder tedaviden geçiririm. Onlara uygun egzersizler uygularım.”