Floor Curling şampiyonasına Vanlı sporcular damga vurdu!
Türkiye Curling Federasyonu ve Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Okul Sporları Floor Curling Küçükler Kız ve Erkek Grup Müsabakaları sona erdi. Şampiyonaya Van'dan katılan sporcular damga vurdu.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi 15 Temmuz Şehitleri Çok Amaçlı Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Floor Curling Küçükler Kız ve Erkek Grup Müsabakalarına Ağrı, Van, Erzurum, Artvin, Trabzon ve Diyarbakır'dan gelen 100 sporcu katıldı.
Grup müsabakaları sonucunda ilk dörde giren takımlar, Mayıs ayında Ankara'da düzenlenecek olan Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı.
Müsabakaya Van'ı temsilen katılan İskele Yatılı Bölge Orta Okulu küçük erkekler kategorisinde birinci oldu. Karma (mix) kategorisinde Kavuncu Ali Çavuş Orta Okulu birinci olurken, küçük kızlarda da Mevlana Orta Okulu dördüncü oldu.
Müsabakalar sonunda dereceye giren takımlara, kupaları, madalyaları ve katılım belgeleri Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdürü Fedai Din, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Türkiye Curling Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bayraktar, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Fatih Karaoğlan, Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak ve diğer katılımcılar tarafından verildi.
Şampiyona sonrası gazetemize açıklamalarda bulunan Floor Curling Van İl Temsilcisi Ömer Güney, Van'da ilk defa Floor Curling müsabakaları yaparak bölge şampiyonasına sporcu gönderdiklerini ifade etti.
Floor Curling branşında ilk defa Van tarihinde Ocak ayında müsabaka düzenlediklerinin altını çizen Güney, "Eylül ayında federasyonumuz tarafından il temsilciliği görevi tarafımıza verildi. Daha önce Van'da temsilcimiz yoktu. İlk müsabakalarımızı 16-18 Ocak'ta okul sporları kapsamında gerçekleştirdik. Van il birinciliği düzenleyerek, derece elde eden takımlarımızı grup müsabakalarına gönderdik. Van'da ilk defa faal olan branşımızda Van'ı gruplarda tesil ettik. Van adına ilk başarımızı aldık. Önümüzde Türkiye şampiyonası var. Şampiyonaya iyi hazırlanarak ilimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz" dedi.
Van'da yeni bir branş olduğu için ilk zamanlar zorlandıklarını, buna rağmen derece elde eden sporcuları tebrik ettiğini belirten İl Temsilcisi Güney, branşa katkılarından dolayı Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy ve Spor Hizmetleri Müdürü Yalçın Özdemir'e teşekkür etti.
Floor Curling nedir? Nasıl oynanır?
Curling (Körling), her ne kadar birçoğumuzun daha çok Kış Olimpiyatları’nda rastladığı bir spor branşı olsa da, dünya geneline bakıldığında hiç de azımsanmayacak bir hayran kitlesine sahip.
Hayranları tarafından buz üzerinde satranç olarak da tanımlanan bu sporda, ciddi bir bilek yeteneğinin yanı sıra şansın da yardımına ihtiyaç duyuluyor. Son yıllarda popülaritesini arttıran curling sporu hakkında hala birçok bilinmeyen detay var.
Dörtlü gruplar halinde, iki takım arasında oynanan bu oyunda amaç, top görevi gören granit taşı mümkün olan en fazla sayıda buz pistin uç tarafına konumlandırılmış, ve ‘ev’ olarak isimlendirilen dairesel bölgenin merkezine atmaktır.
Her iki takımda da her oyuncunun en fazla 2 atış hakkı bulunmaktadır. Takım kaptanları son iki atışı yapmakla yükümlüdür, ancak bunu yapmadan önce takımdaki diğer oyuncuların atışlarını evin arkasından yönlendirirler. Sporcu, atışı gerçekleştirdikten sonra, diğer iki takım arkadaşı kendi süpürgeleriyle taşın önündeki buzu süpürerek, taşın hızlanmasını veya yön değiştirmesini sağlamaya çalışır.
End olarak isimlendirilen 10 raunt üzerinden oynanan curling müsabakalarında, her end’de bir takım son taşı atma hakkına sahiptir. Son atıştan sonra, evin merkezine hangi ekibin taşı daha yakınsa, sayıyı o takım alır. Bir takımın birden fazla sayıda taşı, merkeze diğer takımın taşlarından daha yakınsa, o kadar sayı elde etme hakkı vardır. Bu yüzden son taşı atma ya da curling deyimiyle ‘çekiç’ hakkı, oyunun en mühim ayrıntılarından biridir.
Müsabakalar, 73 dakika sürer. Her iki takım da birer defa mola kullanma hakkına sahiptir, ancak oyunlar arasında başka bir mola hakkı bulunmaz. Normal sürenin berabere sonuçlanması halinde 10 dakikalık bir ek uzatma devresi oynanır.
Curling Oyununun Kuralları
Oyunda, takımlar kendilerine tanınan atış hakkını verilen süre içinde tamamlamak zorundadır.
Takımların evlerin hemen dışında duran ve hedef gösteren sporcusu bulunur.
Bu sporcu skip olarak adlandırılır. Skip’in görevi, atışı yapan oyuncuyu doğru yönlendirmektir.
Oyun kurallarında bir tanesi de; körling oyuncularının taşı hack’ten genellikle kayarak fırlatması üzerinedir.
Fakat bu kural zorunlu değildir. Sporcu atışa başlamadan önce atış yapılacak taşın temizliğini kontrol etmelidir.
Atış yapacak sporcunun bulunduğu alanın olabildiğince temiz olması şarttır.
Atış sırasında, atış yapılan taşın kırılan parçalarından en büyük olanının ulaştığı nokta hedefe ulaşma noktası olarak kabul edilir.
Curling Ekipmanları
Curling için gerekli ekipmanlara bir göz atacak olursak; bunların içerisinde en temel olanı elbette ki taşlardır.
Bu taşların ağırlığı 19,96 kg olup, granitten yapılırlar.
Yönlendirilmesini kolaylaştıracak şekilde özel olarak üretilirler.
Taşın hızını ve yönünü belirlemek için, süpürge kullanılır.
Yeni çıktığı dönemlerde ev tipi süpürgelerin bile kullanıldığı bu iş için artık özel yapım curling süpürgeleri kullanılıyor.
Bir diğer önemli ekipman ise, ayakkabılardır.
Sporcuların giydiği ayakkabıların çıkarılabilir kaygan yüzeyli tabanları vardır.
Bu kaygan tabanlar sayesinde atışını yapan sporcu buz üstünde daha rahat hareket edebilir.