Gazeteci Orhan Olgun'dan Trabzonlu vekillere övgü!

Gazeteci Orhan Olgun, Van'da yaşanan uçak seferlerinin yetersizliği ve turist sayılarının azalmasını köşesine taşıdı. Van'da, liyakatsız torpilli kişilerin kurumların başında olduğunu belirterek, Trabzonlu bürokratlar ve siyasiler hakkında övgüyle söz etti.

Son günlerde kentteki uçak seferleri ile ilgili havayolu şirketlerine tepkilerini sürdüren vatandaşlar, uçak seferlerinin arttırılması ve turistlerin Van'da kalması gerektiğini savunuyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından Trabzon'un uçak seferleriyle ilgili rekora koştuğu belirtmesi üzerine Van'da tepkiler büyüdü. Trabzon'un Van'daki İranlı turistleri karadenize çekmeye çalıştığını vurguladılar.

Gazeteci Orhan Olgun ise konuyu gündemine alarak, köşesine taşıdı. Olgun, Van kentinin yaşadığı ve uzun yıllardır dillere pelesenk olmuş, sahipsizliğin ise Van'a çok şey kaybettirdiğini belirtti.

İşte o yazı;

"Doğa ve kültür turizmi bakımından birçok ilden zengin olan Van,ulaşım sıkıntısından dolayı ziyaretçi sayısında normalin çok çok altında kalıyor. Dünyada eşi benzeri bulunmayan sodalı suyu ile birçok hastalığa şifa olan Van Gölü düzensiz yapılaşma ve sahilde ki kurumlara ait lojmanlardan dolayı yatırımlara cazip gelmiyor. Binlerce medeniyete ev sahibi yapmış Urartuların başkenti Van tarihi yapıları ile medeniyet kokuyor. Bir yer hayal edin, her mevsim ayrı bir güzel olsun… Kışı, ilkbaharı, yazı, sonbaharı… Van tarihi mekanları ve huzur verici doğa güzellikleri ile görülmesi gereken şehirlerimizden biri. Van, her şeyiyle çok güzel bir şehir. Öyle ki, Van'a her mevsim gitmek için bir sebep var neredeyse. Üstüne köklü tarihi ve bu tarihin şehre kattığı güzellik de eklenince Van'da gezerken keyif almamak neredeyse imkansız. Kedisi, kahvaltısı ve gölüyle insanı büyülüyor.

Uzungöl ve Sümela Manastırı olan Trabzon’da yaz sezonu hareketliliği yaşanıyor. Charter seferleriyle 12 farklı Orta Doğu ve Körfez ülkesinin 24 ayrı noktasından günlük 35 sefer uçak düzenlenirken 4 bin 500 turistin geldiği biliniyor. Doğu Karadeniz’in güzelliklerini görmek isteyen yabancı turistler, Trabzon’a akın ediyor. Kentte, Uzungöl ve Sümela Manastırı'nın yanı sıra yüksek rakımlı yaylalar da ilgi görüyor. Yaz sezonu hareketliliğinin sürdüğü kentte günlük sayısı 35’e çıkartılan charter seferleriyle Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman gibi Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden günlük 4 bin 500 turist geliyor. Kentin nüfusu turizm göçüyle artarken otel, pansiyon, bungalov evlerle araç kiralama ve tur acentelerinde tam kapasite hizmet sunuluyor.

Van kentinin yaşadığı ve uzun yıllardır dillere pelesenk olmuş sahipsizlik meselesini hepiniz yakından biliyorsunuz. Bu sahipsizlik bize çok şey kaybettiriyor.
Vanlılar uçamıyor, Van'dan hareket edemiyor, adım atamıyor. Allahtan İranlılar var. Uçak biletlerindeki fiyat artışı ile yolcuların günler öncesinden uçak bileti bulamaması gibi sorunlar katlanarak devam ediyor. Türkiye’de en çok tercih edilen ve kullanılan havalimanlarından biri olan Van Ferit Melen Havalimanı, yıllardır büyük sorunlarla anılırken, uçuş sorunu da kentte sık sık gündem oluyor.

Uzungöl'ü muhtemelen görmüşsünüzdür. Göl desen göl değil, doğa desen doğa değil. Etrafı çıkarcılar tarafından gasp edilmiş yüksek fiyatlara turisleri tırtıklayan esnaftan oluşmuş bizim Sıhke Gölü kadar bir yer. Manastır desen bizde binlercesi var, Van tarih kokuyor. Yukarıda ki rakamlara bakarak utanacak yöneticlerimiz var mı bilmem ama bu kadar veri ortadayken her sene aynı senaryoları yaşamaktan insanlar bıktı.1 milyon 150 bin nüfuslu ilimiz, ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşımda genellikle havayolunun tercih edildiği önemli bir kenttir. Her yıl artan yolcu sayısı şehrimizin potansiyelini ortaya koyarken günlük 7 ile 10 arasında değişen uçak seferi, kentin ihtiyacına karşılık verememektedir. Vanlılara kış ayrı yaz ayrı tarife uygulayan havayolu şirketleri, bizlere üvey evlat muamelesi yaparken, siyasetçilerimiz Ankara'da birbirlerini nasıl alt ederizin hesaplarını yapıyordu, yapmaya da devam ediyor. Günlük turist sayısını bir öneki yıllara göre yüzde yüz elli artıran Trabzon'da, siyasiler Trabzon'u bir marka şehir planları yaparken bizde liyakatsız torpilli kendi adamlarını nasıl kurum başına getiririm hesabı yapılıyordu. Dolayısı ile bugün Van kıçını Gevaş'tan öteye atamazken günlük 5 bin turist çeken Trabzon'un hedefi önümüzdeki yıl 10 bin olursa kimse şaşırmasın. Trabzon'un bu başarısında Trabzonlu bakanlar, vekilleri, valisi, ticaret odası ve diğer STK'ların çok büyük katkısı var. YA BİZDE......"

Bakmadan Geçme