• Haberler
  • Yaşam
  • Gevaş'daki tarihi Halime Hatun Kümbeti bakımsız kaldı

Gevaş'daki tarihi Halime Hatun Kümbeti bakımsız kaldı

Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti'nin bakımsız hali dikkat çekti. Tarihi kümbetin duvarlarında çatlaklar oluştu.

Van Hakimiyet - Özel

Van’ın Gevaş ilçesinin önemli tarihi yerlerinden olan Selçuklu Mezarlığı ve mezarlığın doğusunda bulunan Melik İzeddin tarafından 700 yıl önce kızı Halime Hatun için yaptırılan kümbet, son günlerde bakımsızlık ile gündemde.

Halime Hatun Kümbeti’nin hemen arkasına 2007 yılında yaptırılan yurt binası slüeti bozduğu gerekçesiyle 15 yılın ardından Aralık 2022'de yıktırıldı.

Tarihi dokuya görüntü açısından zarar veren binanın yıkım kararı, ilçe halkı ve turizmciler tarafından sevinçle karşılandı.

Kümbetin duvarları çatlak, çevresi bakımsız

700 yıl önce inşaa edilen yurdun duvarları bakımsızlık nedeniyle çatladı ve çevresi çöplerle doldu. İki kat olan kümbetin altında bulunan bölmede çökmeler meydana gelmiş, tavan kısmında ise derin çatlaklar meydana gelmiş durumda. Bir dönem Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bakım ve onarım yapılan kümbet, son zamanlarda kaderine terk edilmiş. Kümbetin etrafında yapılan projektörlü aydınlatmalar birileri tarafından sökülerek tahrip edilmiş. Gece vatandaşların korktuğu için giremediği alanda, gündüz ise kötü görünümünden dolayı ziyaretçilerin uğrak yeri olmaktan çıktı.

Kümbet hakkında bilgi yer almıyor

Türkiye genelindeki tarihi mekanların neredeyse hepsinde giriş alanlarında bilgilendirici açıklamalar bulunurken, Halime Hatun kümbetinin hiç bir yerinde ziyaretçileri bilgilendiren bir yazı bulunmuyor. Bu da ziyaretçilerin uğradıkları mekand bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmuyor.

Bölge halkı kümbetin restorasyon yapılarak, korunmasını talep ediyor.

Bakmadan Geçme