İç hatlarda en pahalı uçuş Van'a ait!
Van'da uçak seferlerinin yetersizliği ve fahiş bilet fiyatları sorunu giderek derinleşiyor. Haftalar öncesinden bile uçak bileti bulunamayan Van'da, özellikle turizm ve ticaret durma noktasına geldi.
Van’da 2019 yılında başlatılan havaalanı genişletme çalışmalarının ardından sefer sayılarında yapılan değişiklik ve uçak biletlerindeki fahiş fiyat artışı ile yolcuların günler öncesinden uçak bileti bulamaması sorunu ağırlaşarak devam ediyor. Dış hatlarda hiçbir uçak seferinin yapılmadığı Van Ferit Melen Havalimanı’ndan, iç hatta uçmak da neredeyse imkansız hale geldi. Van’dan farklı bir şehre gitmek isteyenler, haftalar öncesinden Türkiye’nin en pahalı uçak biletini satın almak zorunda kalıyor.
Haberin yayınlandığı tarih itibariyle, Van’dan İstanbul Havalimanı’na 1 Ağustos, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 28 Temmuz, Ankara’ya 28 Temmuz, İzmir’e 31 Ağustos, Adana’ya 29 Temmuz, Antalya’ya 22 Ağustos, Trabzon’a ise en erken 27 Temmuz tarihinde direkt uçuş bilet bulunabiliyor. Bilet fiyatları ise gün geçtikçe artıyor ve özellikle İstanbul uçuşları için fiyatlar 1.700 TL bandına kadar çıkıyor.
‘Van şehri, yoklar şehri haline geldi’
Uçak sefer sayılarının yetersizliği başta turizm ve ticareti olumsuz etkiliyor. Pandemi döneminden önce Van’a günde 24 uçak seferinin yapıldığını ve günümüzde en fazla 12 uçak seferinin düzenlendiğini Duvar’dan Kadir Cesur’a anlatan turizmci Murat Beyaz, Van’ın nüfus artışına rağmen sefer sayılarının düşmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Van’ın, yokluk şehri olduğunu söyleyen Beyaz, “Van şehri, ‘yok’lar şehri haline geldi. Yok sayılıyoruz, yok biliniyoruz, müşterilere de ‘yok’ çekiyoruz. Havalimanı var ama uçak yok. Herkes 15 gün öncesinden, bir ay öncesinden bilet almak zorunda değil. Baktığınızda, Van’dan ne gidiş var ne de dönüş var. Hiçbir şehre yer bulunamıyor. Özellikle Antalya ve İzmir’e hem gidiş hem de dönüş biletini en az 30 gün öncesinden satın almanız gerekiyor. Otuz gün boyunca Van gibi büyük bir şehirden Türkiye’nin iki büyük metropolüne erişilememesi bir faciadır. Antalya’da yaşayan bir Vanlının, burada bir cenazesi olsa 30 güne kadar gelemez. Aynı şekilde Van’da yaşayan bir insan acil durumdaki bir hastasını 30 gün öncesinden başka bir şehre götüremez” dedi.
‘Bütün turlarımız bu sene elimizde patladı’
Uçak firmalarının sık sık biletlerin erken alınması gerektiği yönünde tavsiyede bulunduğunu belirten Beyaz, “Biletleri erkenden almak bir çözüm değil. Burada yaşayan bir iş insanı belki de milyonlarca liralık bir anlaşma yapacaktır ama gitmek için bilet bulamıyor. Turist grupları gelemiyor. Bizim bütün turlarımız bu sene elimizde patladı. Turlarımızı uçak bulamadığımız için satamadık. Şehrin havada uçan bazı önde gelenleri var. Onlar gerçekten uçuyorlar. Onların Van’la ve Van’ın sorunları ile alakaları yok. ‘Van dünyanın en güzel şehridir’ demek dışında bir şey yapmıyorlar. Oysa Van, ulaşılamayan bir şehir. Bu güzelliği, birileri gelip görmedikten sonra bir anlamı yok. Defalarca önümüzün yaz olduğunu ve uçak krizi yaşanacağını söyledik. Nüfusa oranladığımızda sefer sayımız çok az” diye konuştu.
‘Van’ın lobisi yok’
Beyaz, Trabzon Havalimanı ile Van Ferit Melen Havalimanı’nı uçuş sayıları yönünden karşılaştırarak şöyle konuştu: “Türkiye’nin Ulaştırma Bakanı bir rakam paylaştı. Trabzon’a bir günde 145 sefer düzenlendiğini söyledi. Uçakların kapasitesi 187 ila 200 yolcu arasında. Her uçakta 65 koltuk boş gidip gelmiş. Aynı şekilde Van verilerine bakıyorsunuz, yüzde yüz dolu. Biz yüzlerce yolcuyu havalimanına yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Belki uçağını kaçıran olur, gelmeyen olur diye. Trabzon uçağında boş koltuklar varken, Van’a 197 kişilik uçak gelmiş, 197 kişi ile geri dönmüş. Bu bir israftır. Van’ın lobisi yok. Trabzon’un, Erzurum’un uçak sayısını düşüremeyip arttırıyorlarsa bu o şehirlerin lobisinin güçlü olduğunu gösterir. Biz de ise uçak seferleri düşürülüyor. Bugün bizim uçaklarımızın yetersiz kalmasının tek sebebi, bizim güçsüz ve sahipsiz bir kent olmamızdır.”
‘İç hatlarda en pahalı uçan şehir Van’
Özel uçak firmalarının Van’a yaptığı seferleri bir lütuf olarak gördüklerini belirten Beyaz, “Özel bir havayolu şirketinin bölge sorumlusu ile görüştüm. Bize aslında bir lütufta bulunduklarını, aslında hiç uçak vermemeleri gerektiğini söyledi. Dış hattan daha fazla kar ettiklerini söyledi. Euro ile uçmak varken TL ile uçmayı tercih ettiklerini söyledi. Tamam anlıyorum, ticari bir işletme olabilirsiniz ama bu işin bir de insani boyutu var. Kaldı ki, Van hattı öyle ucuz bir hat da değil. İç hatlarda en pahalı uçan şehirdir Van. En yüksek bilet fiyatları bizdedir. Üstelik bilet fiyatları fikslenmiş durumda. Üç ay sonrası için bile bilet fiyatı aynı” dedi.
‘Aynı koltuk iki kez satılıyor’
Uçak seferlerinin yetersizliği Van’da iş dünyasını da olumsuz etkiliyor. İş insanı Şemsettin Bozkurt, uçuş sorununu Vanlılara yönelik bir zulüm olarak gördüğünü belirterek şöyle konuştu: “Taziyesi, düğünü, hastası olanlar uçak bulamıyorlar. Uçak bulamadıkları için de karayoluna mahkum kalıyorlar. Van’dan karayolu ile İstanbul’a ulaşmak ise en az 22 saate mal oluyor. Öte yandan, insanlar aylar öncesinden bilet almak zorunda kalıyorlar. Bilet alan insanların uçağa binmeleri için 45-50 dakikalık bir süre tanınıyor. Bir iki dakika geç kaldıklarında bile biletleri yanıyor ve uçağa alınmıyorlar. Yanan biletlerin yerine, o sırada havalimanında yedekte bekletilen yolculara bilet satılıyor. Yani aynı koltuk iki kez satılıyor.”
‘İş hayatı felç olmuş durumda’
Van’ın tek sorununun uçak sayısındaki yetersizlik ve fahiş bilet fiyatları olmadığını ifade eden Bozkurt Karadeniz şehirleri ile Van’ı kıyasladı. Yatırımlar boyutuyla karşılaştırma yapan Bozkurt, “Gidip bakın, oradaki köprüler, viyadükler, havalimanları ve turizm yatırımlarını göreceksiniz. Van’dan kat be kat fazla yatırım buralara yapılıyor. Yani Van’a uygulanan zulüm sadece uçak seferleri üzerinden değil, yatırımlar üzerinden de yapılıyor. İş dünyası olarak biz bundan çok mustaribiz. Trabzon’dan Ankara’ya giden bir tüccar, sabah gidip işini bitirip kentine geri dönebilir. Ancak Van için bunu söylemek adeta imkansız. En erken uçak saat 10.00’da kalkıyor, 12.00’da Ankara’ya varıyor. Dönüş uçağı 16.00’da bitiyor. Zaten o arada işimizi halledip yetişmemiz mümkün değil. Bir gün fazladan Ankara’da bulunmak zorunda kalıyoruz. İş hayatı felç olmuş durumda. Acilen buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Van iş dünyasının sessizliğini sürdürmesini de hayretle karşılıyorum” diye konuştu. (Duvar)