İki Tweet atan danışman oluyor!
Günümüz Türkiye'sinde siyasetçilere veya siyasi kurumlara danışmanlık yapmak zordur üstadım.
Günümüz Türkiye'sinde siyasetçilere veya siyasi kurumlara danışmanlık yapmak zordur üstadım.
Danışmanlık mesleğini yanlış anlayan siyasetçiler, uzmanla çalışmak yerine bu işin okulunu okumayan ama siyasetçinin tüm işlerini gizlilikle yürüterek iki tweet atmaktan başka bir işe yaramayan kişilerle çalışması, kişiyi maddi açıdan ileriye götürmekten başka bir işe yaramaz.
Amaç maddiyat ise tabiki eş, dost ve akraba danışmanlık işi için biçilmiş kaftandır. Kocaman bir AMA ile devam edelim...
Amaç " yiğit ölür adı kalır" mevzusu ise işte orada bir uzmana ihtiyaç duymak zorundasınız...
Peki siyasal iletişim danışmanı nasıl olmalıdır ?
Öncelikle sağlam bir iletişim eğitiminin üzerine siyaset bilimi veya halkla ilişkiler bilgisi ve gündemi doğru okuma becerisine sahip olması gereklidir. Ayrıca; tarih, iktisat, hukuk, sosyoloji, psikoloji gibi temel alanlardaki bilgisini sürekli geliştirmeli, farklı disiplinlerde okumalar yapmalı, genel kültürünü arttırmalı ve basın emekçileri ile iyi bir iletişim içinde olması siyasal iletişim danışmanından beklenen niteliklerdir.
Uzman bir danışman, danışmanlığını yaptığı siyasetçinin;
En kötü anında bile siyasetçiyi halka ve medyaya en iyi gösteren kişidir.
Sosyal sorumluluk projeleri ile en az ayda iki kere ulusal medyada yer alacak bir haber çıkarmalıdır.
Siyasetçinin doğru zamanda doğru yerde bulunmasına yardımcı olmalıdır.
Siyasetçinin ismini kullanarak kendi işlerini değil halkın işini halletmelidir.
Siyasetçinin ekonomik işlerine kesinlikle aracılık etmemelidir.
Devlete bağlı kurum veya kuruluşlarda çalışmamalı yani hem danışmanlık hemde bankamatik memurluğu yapmamalı.
***
Yukarıda sıralamış olduğum kriterleri taşıyan siyasal iletişim danışmanı; sabırla, kararlılıkla, umutla çalışmalı, kısa vadeli değil uzun vadeli düşünmeli. Yılların alışkanlıklarının bir anda değişmesini beklememeli. Kendisini iyi yetiştirmesi, saygın bir kimliğinin/kişiliğinin olması, doğru bir üslupla ve iletişim yöntemiyle işini yapması, sır tutmasını bilmeli, ketum davranmalı, danışmanlığını yaptığı kişinin veya kurumun özel bilgilerini başka kişi ve kurumlarla paylaşmaktan kaçınmalıdır. En önemlisi halk tarafından övgüyle bahsedilen kişi modeli taşımalıdır. Bu özellikler danışmanın başarısını kuşkusuz artıracaktır.
Danışman, yasal çerçevede faaliyet gösteren her siyasetçiye, siyasi partiye hizmet verir. Bilgisini, bildiği bilimsel öğretileri başarılı olunması için sunar. Bunu yaparken asla dürüstlükten, şeffaflıktan, etik ilkelerden ayrılmaz.
İş insanın aynasıdır... Yiğit ölür adı kalır...
Yani sözün kısası danışman işini layıkıyla yaparak siyasetçiyi onurlandırmalı, siyasetçi ise halktan aldığı desteği en iyi hizmet ile halka geri sunmalı.