• Haberler
  • Gündem
  • İranlılar Van'ı mesken tuttu! Geceler Tahran'ı aratmıyor

İranlılar Van'ı mesken tuttu! Geceler Tahran'ı aratmıyor

Tatil için Van'ı tercih eden İranlılar, caddeleri ve eğlence mekanlarını dolduruyor. Gündüzleri bildiğimiz gibi olan Van, geceleri ise Tahran'ı andırıyor.

Van, İran sınırındaki tek büyükşehir olması nedeniyle İranlı turistler tarafından yoğun olarak tercih ediliyor. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu, plajları, gastronomisi ve alışveriş imkânları Van’ı, bir cazibe merkezi haline getiriyor. Kentin ekonomisi için İranlı turistler büyük önem taşıyor. Özellikle Newroz döneminde ve yaz tatillerinde Van’ın cadde ve sokakları İranlı turistler ile dolup taşıyor. 

Günü otelde, plajlarda ve AVM’lerde geçiren İranlılar, yorgunluklarını şehir merkezindeki parklarda dinlenerek atıyor. Turistlerin en uğrak yerlerden biri de Atatürk Sanat Galerisi. Yunan mimarisini andıran yapısıyla Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bu galerinin önünde çeşitli heykeller, oturma alanları ve seyyar satıcılar bulunuyor. Çok merkezi bir yerde olması sebebiyle burası İranlılar tarafından buluşma noktası olarak kullanılıyor.

Galerinin bahçesinde bulunan heykeller, gelen her turistin ilgisini çekiyor. Bazı İranlı turistler, heykellerle fotoğraf çektirebilmek için sıraya giriyor.

Saatler ilerledikçe caddelerde Vanlılar azalıyor, İranlılar artıyor. Hatta belli bir saatten sonra Van sokakları, Tahran sokaklarını andırıyor. Şehrin farklı noktalarında işportacılar, seyyar çaycılar ve ızgaracılar tezgâhlarını kuruyor. Nispeten hava biraz daha serinlemişken, İranlı turistler bu tezgahlardan da alışveriş yapıyor. Öyle ki, bazı seyyar satıcılar, Farsça öğrenmeye başlamış. 

Van’da gerek esnaf gerekse işportacılar İranlı yoğunluğunu bir fırsat olarak değerlendiriyor. İranlı turistlerin sayısı, o günkü kazancı büyük oranda etkiliyor.

Bu yüzden kurumsal mağazalardan, işportacılara kadar hemen her esnaf, tabelalarında Türkçe yazıların yanında Farsça yazılara da yer veriyor.

Gazete Duvar

Bakmadan Geçme