• Haberler
  • Gündem
  • Saadet Partisi İl Başkanı İlhan: Kent Müzesi ve Kültür Evi Çürümeye Bırakıldı

Saadet Partisi İl Başkanı İlhan: Kent Müzesi ve Kültür Evi Çürümeye Bırakıldı

Van'ın sorunlarını düzenli olarak gündemine taşıyan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan'ın bu haftaki gündeminde Van Kent Müzesi ve Kültür Evi konusu vardı. Van'da yapılan birçok projenin ya yarım bırakıldığını ya da çürümeye terk edildiğini ifade eden Başkan İlhan, kent yöneticilerine de çağrıda bulunarak bu alanların harap olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi. İlhan ayrıca Van ve ilçelerinde kent müzeleri açılması gerektiğini ifade etti.

Saadet Patisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van’ın sorunlarını gündemine taşımaya devam ediyor. Bu hafta restorasyonu yapılmış fakat kullanıma açılmamış tarihi alanları gündemine alan İlhan, 2018 yılında restorasyona başlayan halen daha hayata geçirilmeyen projeler için çağrıda bulundu.

İlhan, “ 2018 yılı Ekim ayında dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilinin talimatlarıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle eski Endüstri Meslek Lisesi tarihi binasının Van Kent Müzesi yapılması için dönüşüm ve restorasyon projesi çalışmalarına başlandı.  Kentin kültürel ve toplumsal hafızasını oluşturacak Van Kent Müzesi dönemin Valisi başkanlığında, ilgili kurum müdürleri, akademisyenler ve teknik elemanların da katılımıyla Büyükşehir Belediyesi ve Valilikte 2 ayrı değerlendirme toplantısı yaptı. Daha sonrada ilgili kurum müdürleri, akademisyenler, meslek odaları temsilcileri, STK temsilcileri,  okul mezunları, kültür ve sanat çevreleriyle, teknik elemanların katılımıyla farklı tarihlerde “Van Kent Müzesi Çalıştayı'” gerçekleştirildi.  Sonuç olarak Eski Endüstri Meslek Lisenin yerine Van Kent Müzesi yapılacak diye milyonlarca para harcandı ve sonraki yıllarda göreve gelen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili tarafından proje iptal edildi.” Dedi.

“CİDDİ PARALAR HARCANAN YATIRIMLAR TAMAMLANAMADI”

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Tarihi Tekel Binası’nın Kültür Evi’ne dönüştürülmesi için çalışmalara başlandığını ifade eden İlhan,  bu yapının bir türlü faaliyete geçirilemediğini söyledi. İlhan, “2020 yılında Tekel Binası için Kültür Evi olacak diye çalışmalara başlandı çok ciddi paralar harcanarak dönüşüm ve restorasyon projesi gerçekleştirildi, her ne hikmetse 1 yıldır restorasyonu tamamlanan Tekel Binası Kültür Evi olarak faaliyete geçemedi, içine hırsızlar bile dadandı.” İfadelerini kullandı.

“ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hatırlatma yaptıklarını belirten İlhan, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hatırlatmakta yarar görüyoruz! Kentlerin kültürel ve toplumsal hafızalarını oluşturacak olan Kent Müzeleri ülkemizin birçok şehrinde mevcuttur. 11 yıldır Van’da yapılan birçok iş ya yarım bırakıldı, ya da yapılıp çürümeye terkedildi. Tekel Binasının aynı akıbeti yaşamaması adına; bir an evvel Valiliğe bağlı Van Kent Müzesi ve Kültür Evi olarak faaliyete geçirilmeli harap olmaktan kurtarılmalıdır. Ayrıca ilçelerimizde de Kaymakamlıklar tarafından Kent Müzeleri açılması için çalışmalara başlanmasını tavsiye ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme