Van'da milyonlarca liralık ceza kesildi
Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van Balığının neslinin korunması amacıyla 15 Nisan-15 Temmuz döneminde avlanma yasağı uygulanıyor. Van'da yasağa rağmen kaçak avcılık yapanlara idari para cezası uygulanırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2023 yılında ve 2024'ün ilk yarısında milyonlarca para cezası kesildiğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Van Milletvekili Mahmut Dindar’ın İnci Kefali türünün korunması için alınan önlemlere ilişkin kendisinin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesini yanıtladı. Bakan Yumaklı, cevabında Van Balığını kaçak avlayanlara 1.5 yıl içerisinde milyonlarca liralık kesildiğini açıkladı.
DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali türünün korunması için alınan önlemlere ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi verdi. Bakan Yumaklı, milletvekili Dindar’ın soru önergesini yanıtlarken, Van Balığını avlayanlara kesilen idari para cezasını, el konulan balık miktarını, kentte bulunan balıkçı gemisi sayısını ve desteklenen balıkçı sayısını açıkladı.
BAKAN YUMAKLI, VAN MİLLETVEKİLİNİN SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI…
Bakan Yumaklı, su ürünleri avcılığına ilişkin sınırlamalar ve yasaklamaların düzenlendiğini belirterek, “Bakanlığımızca ekonomik ve ekolojik öneme haiz su ürünleri kaynaklarım korumak, sürdürülebilirliği sağlamak, kayıtlılığı artırmak ve çevreye duyarlı üretimi gerçekleştirmek amacıyla su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasaklar düzenlenmiştir. Periyodik aralıklarla balıkçılarımıza yasal mevzuat ve idari yaptırımlar konusunda eğitimler verilmekte, kamuoyunu bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturma minvalinde çalışmalar yürütülmektedir. Mevzuat kapsamında, yasadışı, kayıt dışı ve kural dışı balıkçılığı engellemek amacıyla; idari para cezaları, balıkçılık lisanslarının geçici veya kalıcı olarak iptali, ürünlere, av araçlarına ve gemilere el konulması, hapis cezası gibi caydırıcı yaptırımlar uygulanmaktadır” dedi.
BAKAN YUMAKLI VAN BALIĞI AVCILARINA KESİLEN İDARİ PARA CEZASINI AÇIKLADI
İnci Kefalini avlayanlara kesilen idari para cezasını açıklayan Yumaklı, “Bakanlığımız, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer yetkili kurumlar tarafından Van Gölü’nde, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, perakende satış noktalarında, soğuk hava depolarında ve nakliye güzergahlarında özellikle balığın üreme döneminde kontrol ve denetimler gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda; Bakanlığımız, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer yetkili kurumlar tarafından 2023 yılında Van ilinde, inci kefali balığının yasadışı avlanmasını önlemek amacıyla 100 adet denetim yapılmış, 520 bin 134 TL idari para cezası uygulanmış ve 36 bin 568 kilogram inci kefaline el konulmuştur. 2024 yılının ilk yarısında 112 adet denetim yapılmış, 1 milyon 543 bin 754 TL idari para cezası uygulanmış ve 48 bin 207 kilogram inci kefaline el konulmuştur” ifadelerini kullandı.
“İNCİ KEFALİ KOORDİNASYON KURULU ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR”
Yumaklı, İnci Kefali Koordinasyon Kurulunun çalışmalarını sürdürdüğünü aktararak, “Dünya’da sadece Van Gölü Kapalı Havzası’nda yaşayan, endemik türümüz olan inci kefali (Chalcalburnus tarichi) balığının korunması ve bölge halkına ekonomik ve kültürel katkılarının devam edebilmesi amacıyla Van Valiliği koordinasyonunda ve Van İ1 Tarım ve Orman Müdürlüğümüz sekretaryasında oluşturulan “İnci Kefali Koordinasyon Kurulu” çalışmalarını sürdürmektedir. İnci kefali (Chalcalburnus tarichi) balığı popülasyonunun kısa ve uzun vadede korunması amacıyla bilimsel verilere dayalı olarak 15 Nisan-15 Temmuz dönemini kapsayan dönemde av yasağı, avlanılabilir asgari boy ve avlanma araçlarına ilişkin bölgesel sınırlandırmalar getirilmiştir” diye konuştu.
VAN’DA KAÇ BALIKÇI DESTEKLENDİ?
Van’da balıkçılara yapılan desteği açıklayan Yumaklı, “2023 yılı sonu itibariyle Van iline kayıtlı toplam 78 ruhsatlı balıkçı gemisi bulunmaktadır. Bakanlığımızca “Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği” kapsamında 2024 yılında Van ilimizde destekleme başvurusu yapan 67 balıkçımıza 412 bin 250 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Ayrıca Bakanlığımızca Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında ülke ihtiyaçları doğrultusunda içerisinde inci kefali balığının da bulunduğu stratejik öneme (ekonomik veya ekolojik) haiz türler için Su Ürünleri Üretim Planları hazırlanmıştır” dedi.
VAN GÖLÜ’NDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Yumaklı, Van Gölü’nde yapılan temizlik çalışmasına da dikkat çekerek, “Hayalet Ağ Projesi kapsamında Van Gölü Kapalı Havzası’nda 4.249.000 metrekare alanın taranmasıyla, 42.250 metrekare ağ, 245 adet (sepet, algarna, vb.) terkedilmiş av aracı havzadan temizlenmiştir. Bakanlığımızca ÇED Raporlarının oluşturulmasında, yerinde inceleme ve değerlendirme yapılarak ilgili mevzuat kapsamında görüş sunulmaktadır. Yıl ve il bazında avlanan iç su ürünleri miktarına ilişkin veriler düzenli olarak TÜİK’in kurumsal internet sayfasında kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır” diye aktardı.
MİLLETVEKİLİ DİNDAR ŞU SORULARI SORMUŞTU…
DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sormuştu: “İnci Kefali Balığı (Chalcalbumus tarichi) türüne ilişkin temel güncel istatistikler nelerdir? Van Gölü’nde kaç balıkçı avcılık yapmaktadır? Yıllık toplam av miktarı ne kadardır? Bilinçli avcılık amacıyla balıkçılara yönelik verilen eğitimler ve destekler nelerdir? Avcılıkta kullanılan gemi ve benzeri araçların gölü kirletmemesi amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? 15 Nisan-15 Temmuz dönemi arasında devam eden avlanma yasağı ihlallerine ilişkin temel veriler nelerdir? Bu kapsamda uygulanan yaptırımlar nelerdir?”
“İNCİ KEFALİ BALIĞININ TEHDİT ALTINDA KALMAMASI İÇİN ALINAN TEDBİRLER NELERDİR?”
“15 Temmuz’da biten avlanma yasağından sonra aşırı avlanmanın önüne geçmek ve bilinçli avlanma için bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir? Van Gölü havzasında inşa edilen HES’lerin Van İnci Kefali Balığı türüne verdiği zararlara ilişkin bakanlığınızın bir araştırması var mıdır? Van Gölü havzasında inşa edilen HES’lerin ÇED raporlarında Van İnci Kefali Balığı’na etkisi bir faktör olarak değerlendirmekte midir? Dünya’da sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali balığının tehdit altında kalmaması için alınan tedbirler nelerdir?”