Van'da turizmin durgun olmasının nedeni belli oldu!

Turizm potansiyeli yüksek kentlerden biri olan Van, bunu yeterince kullanamadığı için son zamanlarda büyük bir durgunluk yaşıyor. Geçmiş yıllarda özellikle İranlı turistlerin akınına uğrayan Van, son dönemde bu hareketliliği kaybederken turizm durgunluğunun nedeni belli oldu.

Geçtiğimiz yıla kadar İran yoğunluklu yabancı turistler olmak üzere belli dönemleri çok yoğun geçiren Van’da bir süredir ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Bir zamanlar yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi konumunda olan Van, belli başlı dönemlerde büyük düşüşler yaşarken bu düşüşlerden birini de bir yıla yakın bir zamandır hissediyor. Sahip olduğu potansiyeli bir türlü kullanamayan, turizmde belli başlı pazarlara bağlı kalan ve hala bir turizm master planı ile yönetilmeyen kentte sıkıntılı süreç devam ederken durgun dönem esnafa da zor zamanlar yaşatıyor. Kent ekonomisine ciddi katkı sunan turistlerin azalması, otellerden restoranlara kadar birçok işletmeyi olumsuz etkilerken, Van’ın tanıtım yapmada eksik kalması ve turizm planlarını hayata geçirmemesi kentin kaybını artırıyor. Kentin bu anlamdaki durgunluğu sürerken Şehrivan’a konuşan turizm bilim uzmanı Avşin Ayhan, Van’da mevcut durgunluğu değerlendirirken turizmde beklenen canlılığın yakalanması için atılması gereken adımları da sıraladı.

AYHAN: TURİZM VAN’DA ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR

Ayhan, Van’da turizm sektörünün hak ettiği ilgiyi görmediğini dile getirerek, “Van’da turizmin üvey evlat olduğunu düşünüyorum. Bunun nedenlerinden ilki öteki sektörlere nazaran geri planda tutulmasıdır. Baktığınız zaman inşaat sektörü dur durak bilmeden ilerlemekte, yapılaşma tüm hızıyla devam etmektedir. İnşaat sektörü için gerçekleştirilmesi gereken adımlar bir silsile halinde, kolaylıkla ve adeta jet hızıyla ilerlerken, turizm ile alakalı ufakta olsa bir adım atmak için aylarca beklemek veya kabul görme mücadelesi vermek gerekiyor. Aslına bakılırsa turizmden kısa sürede çok fazla verim alınabilecekken şehrimizde turizmle ilgili işler biraz ağdalı ilerliyor. Bir diğer sebebi ise mevsimlik bir iş gibi görülüp yalnızca yaz aylarında insanların gündemini meşgul edip, öteki aylarda turizme dair gündemin nadasa bırakılmasıdır” dedi.

Van'da turizmin durgun olmasının nedeni belli oldu!

VAN HEP AYNI TURİZM ÇEŞİTLERİ ETRAFINDA DÖNÜYOR!

Van’da turizm çeşitliliğinin olmadığını belirten Ayhan, “Baktığınız zaman günümüzde insanların klasik turizmden uzaklaşmaya başlayıp alternatif turizme yöneldikleri ve ilgi alanlarına göre turizm çeşitlerine katıldıkları su götürmez bir gerçektir. Buradan bile yola çıktığımızda Van’da turizmin hâlâ deniz, kum, güneş yani klasik turizmden ibaret görüldüğünü söyleyebilmek mümkündür. Bunun nedeni ise turizm faaliyetlerinin yalnızca yaz aylarında ve güneşli günlerde yapılabileceğini düşünme yanılgısıdır. Oysa şehrimizde dört mevsim gerçekleştirilebilecek, hatta niş kesimlerce şuan bile gerçekleştirilen birçok turizm faaliyeti var” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA TURİZM MEVSİMLİK BİR İŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Ayhan, Van’da turizmin yalnızca yaz aylarında gündeme geldiğini aktararak, “Ben açıkçası turizmi yalnızca yaz aylarında gündemde tutmayı doğru bulmuyorum. Öte yandan bu konuda bir diğer eleştirim ise turizmden kazanç elde etmeyip ama söz sahibi olanların veya söz konusu sezonda zarar etmeyen paydaşların bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantalitesidir. Çünkü turizm dinamik bir kavramdır ve süreklilik arz eder. Aynı zamanda bir halkanın zinciri gibi tüm paydaşlar birbirine bağlıdır. Birbirinden etkilenir ve etkiler. O nedenle turizmi her mevsim canlı ve gündemde tutmak tüm turizm paydaşlarının görevidir. Bu nedenle şehrimizde kışın üzerine ölü toprağı atılan turizm yazın canlandırılmaya çalışılırsa bir arpa boyu yol alınmaz. Sürekli kendini tekrar eden bir döngüden ileriye gidemez” şeklinde konuştu.

VAN’DA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ EKSİKLİĞİ

Van’da turizmle ilgili kurum ve kuruluşlarda turizm mezunlarının yeterince istihdam edilmediğini vurgulayan Ayhan, “Van’da turizmle alakası olan kurumlarda yeterince turizm mezunları olmadığını düşünüyorum. Bu konuda ben tüm sektörler için aynı şeyin olması gerektiği fikrini savunuyorum. Özelinde turizm olarak yorumlayacak olursam evet turizm sektöründe yer alan kurum, kuruluş ve STK’larca yeterince bu konuya dikkat edildiğini düşünmüyorum. Bir işi ehline bırakmazsanız o iş eninde sonunda yok olmaya mahkûm olur. Bir bahçıvanın bir çiçeğin dilinden anlayıp ona bakmasıyla, sıradan bir insanın çiçeğe yaptıkları aynı olabilir mi? Olamaz! Bahçıvan o çiçeğin dilinden anlar, onunla konuşur varsa yarası iyileştirir. Turizmi de bir çiçek olarak düşünelim doğru ellerde sulanmazsa ne yazık ki solmaya mahkûm olacaktır. Bu nedenle turizm sektörüne ait tüm dallarda alanında uzman kişi eksikliğini görmek üzücü oluyor açıkçası” diye aktardı.

Van'da turizmin durgun olmasının nedeni belli oldu!

VAN’DAKİ İŞLETMELERDE ‘TURİZM İŞLETMECİLİĞİ’ MEZUNU SAYISI KAÇ?

Ayhan, otellerden seyahat acentelerine, restoranlardan kamu kurumlarına kadar turizm eğitimi almış kişilerin istihdam edilmesi gerektiğini belirterek, “Otellerde otel işletmeciliği, seyahat acentelerinde turist rehberliği, restoranlarda aşçılık, kurum ve kuruluşlarda turizm işletmeciliği mezunu sayısı kaç? Bu soruyu kendimize sorup doğru eleştiri yapmak gerekmektedir. Eleştiri bazen bazı insanları rahatsız etse de eleştirilmeden bazı şeylerin farkına varılması ve düzelmesi bazen mümkün olamayabiliyor veya birinin fark etmediği bir durum bir başkası tarafından fark edilebiliyor. O nedenle eleştiri doğru yapılırsa her zaman geliştiricidir. Örneğin Van son zamanlarda gastronomi anlamında çok iyi yol kat etmeye başladı. Bunun nedeni de şehrimizde bulunan ve gastronomi alanında çok iyi işler çıkaran şeflerin ve işinde uzman kişilerin bu alana el atmalarıdır” dedi.

VAN’IN LEZZETLERİ GEÇMİŞE ORANLA DAHA FAZLA DİKKAT ÇEKMEYE BAŞLADI!

Son yıllarda Van mutfağına olan ilginin arttığını söyleyen Ayhan, “Yerel lezzetlerimiz geçmişe oranla daha fazla dikkat çekmeye başladı. Eskiden yalnızca kahvaltısıyla duyulan Van yavaş yavaş mutfağının diğer unsurlarıyla da dikkat çekmeye başlıyor. Özetle Van’da turizm sektöründe yer alan tüm paydaşların alanında uzman kişilerle ilerlemesini tavsiye ederim. Şehrimizde her sene yüzlerce, binlerce mezun veren birçok bölüme ev sahipliği yapan bir turizm fakültesi var. Bu alanlardan mezun olan kişilere sektörde öncelik vermek için hamleler yapmak hem yerel hem de sektörel kalkınma için önem arz etmektedir. Şehrimizden mezun olan genç yeteneklerimiz buralarda iş bulamadıkları için Batıda istihdam olmaktadırlar. Bu durumda da turizm anlamında şehrimiz kan kaybederek ilerleme kaydedememektedir” ifadelerini kullandı.

Van'da turizmin durgun olmasının nedeni belli oldu!

VAN’DA TURİZMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR NELER?

Turizm sektörünün gelişmesi için bazı temel adımların atılması gerektiğini belirten Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Van’da turizm ile ilgili soru ve sorunlarımız çok. Soru sormak bizi zenginleştirir, her insan bir bakış açısı kazandırır. Fakat bakıldığında sorunlarımızı çözememek şehrimizi turizm anlamında kangrenleştiriyor. Bu nedenle öncelikle tüm paydaşların şahsi, ideolojik veya menfi fikirlerini bir kenara bırakarak şehri kalkındırmak için tek yumruk olmaları önem arz etmektedir. “O benim tavuğuma kış dedi, ben onunla bir araya gelmem” demek hem profesyonellikten uzak hem de bize zarar verecek bir tutumdur. Öncelikle bu kafadan çıkmak gerekiyor. Memleketimizin kalkınmasını, tanıtılmasını ve gelişmesini istiyorsak yeri geldiğinde herkes dirsek temas olmak zorunda olduğunun idrakinde olmalıdır.”

WhatsApp İhbar Hattı
05076419903
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme

Van Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!