Van Gölü'ndeki 'değişim' kısa sürdü!

Son yılların en yağışlı kış ve ilkbahar mevsimlerini yaşayan Van ve bölge illerinde yağan yağışlar Van Gölü Havzasına can suyu oldu. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl yağan yağışların ardından Van Gölü'ndeki su çekilmesi büyük oranda dururken Van Gölü'nün Bitlis kıyılarında yeni çekilen görüntü ise Van Gölü'ndeki korkutan tabloyu gözler önüne serdi.

Son yıllarda küresel ısınma ve kuraklığın en çok hissedildiği illerin başında Van ve bölge illeri gelirken geçtiğimiz kış, ilkbahar yaz aylarında yağan yağışlar sonrası bölgede son yılların yağış rekoru kırılmıştı. Yağan yağışlar Van Gölü Havzasına umut olurken Van Gölü’nün Bitlis kıyılarında yeni oluşan tablo ise korkuttu.

VAN GÖLÜ KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDA

Geçtiğimiz yıllarda büyük çekilmenin yaşandığı Van Gölü’nde kuraklık ve buharlaşmadan dolayı büyük çekilmenin yaşandığı Van Gölü'nde yağan yağışlar sayesinde büyük ölçüde korunurken Van Gölü, kuraklığın etkisiyle yaşanan çekilme sonucu kuraklık tehdidi altında.

VAN GÖLÜ SON YILLARDA KURAKLIKTAN EN ÇOK ETKİLENEN YERLERDEN OLDU

3 bin 712 kilometrekarelik büyüklüğü ile dünyanın ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü son yıllarda kuraklıktan en çok etkilenen yerlerden oldu. Etkisini her geçen yıl artıran kuraklık, yağışların azalması ve artan sıcaklıkla birlikte artan buharlaşma sonucu göldeki su seviyesini düşürüyor. Van Gölü'nün Adilcevaz ilçesin kıyı bandında suların çekilmesiyle sahilde yükselen mikrobiyalitler korkunç tabloyu ortaya koyuyor.

VAN GÖLÜ DEMEK ÇEVRENİN NEFESİ DEMEK

Van Gölü'nde suyun çekilmeye devam ettiğini ifade eden Ünal Hemen isimli vatandaş, “Van Gölü'nün kuruması bizleri endişelendiriyor. Adilcevaz kıyı bandında mikrobiyalitlerin yükselmesi korkunç manzarayı göz önüne seriyor. Van Gölü demek çevrenin nefesi demek. Van Gölü demek çevrenin oksijen havası demek. İnşallah yağışlar bol olur Van Gölü eski haline kavuşur” dedi.

Bakmadan Geçme