• Haberler
  • Gündem
  • Van Milletvekili Sarısaç: VASKİ neden üst üste zam kararı alıyor?

Van Milletvekili Sarısaç: VASKİ neden üst üste zam kararı alıyor?

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'ın, Van'da VASKİ tarafından üst üste suya zam yapılmasına ilişkin yazılı soru önergesi vererek, 'VASKİ neden astronomik oranlarda üst üste zam kararı almaktadır?' sorusunu sordu.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'ın, Van'da VASKİ tarafından üst üste suya zam yapılmasına ilişkin yazılı soru önergesi verdi. 

Van Milletvekili Sarısaç, son zamla birlikte suyun tarifesi ticarethaneler için 7,98, meskenler için ise 5,22 olduğu belirterek, kişi başına düşen milli gelir dağılımında ve sosyo – ekonomik gelişim endekslerinde son sıralarda yer alan Van’da ciddi bir rahatsızlık uyandırdığı belirtti.

Van milletvekili Murat Sarısaç yaptığı açıklamada, " Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (VASKİ) suya art arda yaptığı zamlar kamuoyunca tartışılmaktadır. Çünkü kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’ne (VBB) bağlı VASKİ’nin 2020 yılında yaptığı astronomik su zammının yanında 2021 yılı içinde iki defa zam yaptığı basına da yansımıştır. 2021 yılı başında Van’daki ticarethaneler için suyun metreküpünü 6,96’ya ve meskenler için 4,61’e çıkaran VASKİ’nin Eylül 2021’de de suya yüzde 14 zam yaptığı açıklanmıştır. Son zamla birlikte suyun tarifesi ticarethaneler için 7,98, meskenler için ise 5,22 olmuştur. İnsan yaşamı için vazgeçilmez olan suya astronomik oranda zam yapılması, kişi başına düşen milli gelir dağılımında ve sosyo – ekonomik gelişim endekslerinde son sıralarda yer alan Van’da ciddi bir rahatsızlık uyandırmıştır.

Özellikle Van Büyükşehir Belediyesi’ne 17 Kasım 2016’da kayyum atanmasıyla denge – denetleme mekanizmaları ortadan kalkmış, birçok birimde gelir gider dengesi de bozulmuştur. Bu da belediye ve bağlı kurumların borçlanmasının yolunu açmıştır. Öyle ki Van Büyükşehir Belediyesi 31 Mart 2019 seçimleriyle birlikte kayyumdan devralındığında VASKİ’nin 400 milyon TL’nin üzerinde borçlandırıldığı iddiası kamuoyunda da yer almıştır. Söz konusu tartışmalar sürerken tekrar kayyum atanmasıyla VASKİ’yle ilgili sağlıklı bilgiler alınmasının yolu da kapanmıştır. Dolayısıyla art arda yüksek oranlarda suya yapılan zam, Van’da tepkiyle karşılanırken VASKİ’yle ilgili iddia ve kuşkuları da büyütmüştür.

Bunun yanında 2020 yılı başında Van’da suya yüzde 42 oranında zam yapıldığı haberi üzerine verdiğimiz yazılı soru önergesi de işleme alınmasına rağmen cevaplanmamıştır. Dolayısıyla su zammıyla ilgili şeffaf ve açıklanabilir bilgi de elde edilememiştir. Sosyal devlet olgusuyla hareket edilerek halkın üstün yararının gözetilmemesinin yanında topluma hiçbir açıklama gereği duyulmadığı da ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda;

Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) neden astronomik oranlarda üst üste zam kararı almaktadır?

VASKİ’nin aldığı zam kararları hangi kıstaslara göre belirlenmektedir? Suya zam kararı alınması süreci nasıl işlemektedir?

VASKİ’nin 2016’dan önerge tarihine kadar aldığı zam kararlarının ve oranlarının yıllara göre dağılımı nedir?

VASKİ’nin Kasım 2016’da Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasından sonra yüksek oranda borçlandığı doğru mudur? VASKİ’nin 2016’dan önerge tarihine kadar toplam borcunun yıllara göre dağılımı nedir?

VASKİ tarafından alınan zam kararlarının geri çekilmesi amacıyla herhangi bir adım atacak mısınız? Yurttaşların şikayetleri doğrultusunda herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

Van’da su faturasını ödemediği için hakkında icra takibi yapılan abone sayısı kaçtır? Bunun 2016’dan önerge tarihine kadar yıllara göre dağılımı nedir?" ifadelerini kullandı.

Van Havadis Haber

Bakmadan Geçme