Vanlı gazeteciler Van seçimini Şehrivan aracılığı ile yorumladı
14 Mayıs seçimleri için ülke genelinde hareketlilik sürerken, Van'daki ittifaklar da çalışmalarına hız verdi.
ŞEHRİVAN HABER: YAREN SU KAT- ÇETİN DEMİR
Uzun yıllar HDP ve AK Parti’nin temsiliyet elde ettiği Van’da bu seçimde dengeler değişecek mi? Millet ittifakı ise bu seçimde vekil çıkarmaya kesin bir gözle bakarken, kentin siyasi gündemini yakından takip eden gazeteciler de öngörülerini Şehrivan’a aracılığıyla paylaştı.
Türkiye’nin son haftalarda tek gündemi haline gelen 14 Mayıs seçimleri konuşulmaya devam ediyor. Van'da seçimlerde uzun yıllardır HDP ve AK Parti'nin üstünlüğü gözlemlenirken, millet ittifakı kanadından da dengelerin değişeceğine dair yorumlar gündemi meşgul ediyor. En son yapılan 2018 seçimlerinde HDP 5, AK Parti ise 3 milletvekili çıkarırken, MHP’nin yüzde 3,1 oy oranıyla üçüncü CHP’nin ise yüzde 2,6 oy oranıyla kentte dördüncü olduğu kentte bu seçimde dengelerin değişebileceği konuşulurken gazeteciler de bu ihtimali dillendiren kesimler arasında yer alıyor. Seçime ramak kala Şehrivan’a konuşan kentteki gazeteciler kentin siyasi renkliliğe ihtiyacı olduğuna vurgu yaparken birkaç isim haricinde herkes CHP’nin kentte vekil çıkarabileceğini söylüyor. İki kutuplu siyasetin devam etme ihtimalini dillendiren isimlerin de olduğu görüşmelerde gazeteciler kentin oldukça hareketli siyasi bir süreç geçirdiğine vurgu yapıyor.
GAZETECİLER, ŞEHRİVAN ARACILIĞI İLE KENTTEKİ SİYASİ GİDİŞATI YORUMLADI
Kentteki seçim havasını Şehrivan’a değerlendiren Gazeteci Adil Harmancı, Vanlılar demokratik bir seçim adına çok olgun ve çok örnek bir tavır sergiliyorlar. Seçmenin mitinglerdeki bu olgun tavrı siyasi partilerin davranışlarına da yansıyor. Bu noktada her siyasi parti provokasyonlara olanak bırakmayacak bir olgunluk ve verimlilikle çalışmalarını sürdürüyor. Van’ın gösterdiği bu demokratik ve çağdaş performansın, provokasyonlara açık bazı illere örnek olmasını diliyorum. Son seçimlerde HDP 5, AK Parti 3 milletvekilliği çıkarmıştı Van’da. 14 Mayıs seçimlerinin seçmen nezdindeki değerlendirmeleri önceki seçimden biraz daha farklı olacaktır. Son yıllarda ortaya çıkan hem ekonomik sıkıntılar hem bazı siyasi ve sosyal biçimlemeler genelde olacağı gibi Van’da da belli bir denge değişikliğine yol açacaktır.”
HARMANCI: HER PARTİNİN VEKİLİ OLMALI
Harmancı, “Van’daki dengenin ağırlıklı olarak Yeşil Sol Parti lehine değişeceğine inananlardanım. Bu arada CHP’nin de diğer seçimlerden farklı olarak Van’da daha iddialı bir duruş sergilediği gözlemleniyor. 1 vekillik çıkaracağı yönünde yorumlar var, bana göre de uzak bir ihtimal değil, ama kesin bir şey söylemek de zor. Ben CHP’nin il barajını aşması durumunda Van’daki sonucun Yeşil Sol Parti 6, AK Parti 1, CHP 1 şeklinde olacağını düşünüyorum. Eğer CHP il barajını aşamazsa Yeşil Sol Parti 7, AK Parti 1 vekillik çıkaracaktır diye düşünüyorum. Bana sorarsanız ildeki temsiliyet iki parti ya da üç parti arasında olmamalı, 8 milletvekilinin her birini farklı partiler kazanmalı, yani 8 ayrı siyasi parti Van’dan Ankara’ya birer temsilci gönderebilmeli. Ama ne yazık ki hem ülkedeki demokratik olgunluk buna uygun değil hem de yaşanan temel sorunlar paralelinde siyasetin doğasına aykırı. Siyasetin yaşanan temel sorunlara göre biçimlendiğini düşünürsek aslında ileriki seçimlerde Van’da tek bir partinin temsiliyetine tanıklık edebiliriz, o da Yeşil Sol Parti” dedi.
“VATANDAŞLAR EKONOMİK RAHATLAMA İSTİYOR”
Harmancı ayrıca, “Bu da şu anlama geliyor; Yeşil Sol Parti’nin dile getirdiği Kürt sorununun çözümü konusunda gelecek yeni hükümet de bir ilerleme sağlamazsa, sosyal, siyasal ve ekonomik bir rahatlama sağlayamazsa Yeşil Sol Parti’nin ileri sürdüğü argümanlar seçmen nezdinde daha fazla kabul görecek ve tercih giderek buraya kayacak. O nedenle bir ildeki temsiliyetin demokratikliğini tartışmak yerine yaşanan temel sorunların çözümü konusuna kafa yormak bana göre daha mantıklı. Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da temel tartışma konusu geçim derdidir. Hayat pahalılığı ve işsizlik sorunu temel problemdir. Vatandaşın beklentisi bir ekonomik rahatlamanın yaşanmasıdır. Yolda, otobüste, mahallede, işyerlerinde, dinlenme yerlerinde rastladığım hemen hemen herkesin yakındığı konu iş aş konusudur. Daha çok bir iktidar değişikliği gerekliliğine işaret ediyor insanlar, buna işaret ederken de örnek verdikleri şey ekonomik sıkıntılar oluyor. Tabi ‘hak-hukuk-adalet’ gibi sözler de duyuyorsunuz. Vekillerden beklentilerini de Van’ın her bir sorununa Ankara’da çözüm üretmek için vekillerin canla başla çalışmaları gerektiği şeklinde özetliyorlar.” diye ekledi.
KARAKAŞ: SEÇİM TAKVİMİ BİR ANDA ÇOK SIKIŞTI
Gazete Van Genel Yayın Yönetmeni Arif Karakaş, “Van çok hareketli bir saha. Coğrafyası çok geniş, partiler seçmene ulaşmaya çalışıyor tabi ne kadar başarılı oluyorlar, hangi parti daha çok başarılı olmuş bunu seçim gösterecek. Bence Van’ın en aktif partisi her zaman olduğu gibi Yeşil Sol Parti ve Millet İttifakı’dır. Millet İttifakı’nda 6 partinin bileşeni, ezilmişler, KHK’lılar var ve yine bu 6 partinin dinamizmi var. Yeşil Sol Parti’nin böyle bir geleneği var, hem çok hazırlıklı hem de mobilize olma kabiliyeti çok yüksek.”
KARAKAŞ: AK PARTİ KÜSKÜNLERİ YENİDEN REFAH’A OY VEREBİLİR
Kentte Yeşil Sol ve Millet İttifakı daha aktif çalıştığını belirten Karakaş, şunları anlattı:
“Yine MHP kendi listelerinden giriyor ve ayrı bir çalışması var. Billboardlarda Yeniden Refah’ı görüyoruz. Onlara AK Parti’nin ‘küskünleri’ oy vereceklerini söylüyorlar. Bu anlamda iktidar partisinin bu sıralamada 3’te 4’te görüyorum. Tabi iktidarın bir gücü bir tabanı var, onlar bu anlamda daha rahat ama kaygıları daha yüksek. Cumhurbaşkanının AK Partili olması onlar için bir avantaj. AK Parti bir çalışıyorsa diğer partiler üç çalışmak zorunda kalıyor. Tabi bunun kendi içinde dezavantajları da var, bölgede AK Parti’ye olan tepkiler, demokrasi, hak hukuk ve adalet, özellikle de ekonomi ile ilgili tepkiler de direkt AK Parti’ye yansıyor.
“PARTİLERİN 6, 1, 1 VEKİL SIRALMASI ÇOK KONUŞULUYOR”
Karakaş, “Van’da 5 YSP, 2 Millet İttifakı ve 1 AK Parti ya da 6 YSP, 1 AK Parti ve 1 CHP vekil çıkarabilir. Yine MHP ve Yeniden Refah’ın alacağı oya çok bağlı olarak farklılıklar da gösterilebilir. Tabi burada AK Parti’nin 2 milletvekili alıp almaması hem Millet İttifakı hem de MHP-Yeniden Refah’ın çalışmalarıyla çok bağlantılı. Yeşil Sol Parti’nin göstermiş olduğu adaylardan çok partinin aidiyeti ile ilgili güçlü bir bağı var. Bu anlamda adaylara takılmıyorlar ve çalışmalar yürütülüyor. Pervin Buldan’ın 1. Sıradan aday olmasının olumlu yanları çok. Belki kısmen birçok dönemdir vekillik yapmasına karşılık bir tepki olsa da Genel Başkan’ın Van’dan aday gösterilmesi kıymetli. Yine eski Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar’a bir teveccüh var.”
“TÜRKMENOĞLU’NA TEPKİ VAR”
“Aynı zamanda CHP 1. Sıra adayı Seracettin Bedirhanoğlu’nun büyük bir ailenin ferdi olması, ailesinden de yedi dönem vekil çıkartmaları bölgenin üzerinde özellikle de Erciş-Muradiye-Çaldıran hattında çok ciddi bir faktör olarak duruyor. Yine AK Parti 1. Sıra adayı Burhan Kayatürk’ün bir dönem ara verip gelmesi, Hüseyin Çelik’ten sonra anılan en iyi isim olması hem Hüseyin Çelik hem de Burhan Kayatürk’e de verilen bir teveccüh olduğunu biliyoruz. AK Parti listelerinde Kayhan Türkmenoğlu tepkiler varken, Burhan Kayatürk’e böyle bir tepki yok. Kürt kimliği ön planda, insanlara istihdamlar sağlamış biri.
GAZETECİLER, KENTTE RENKLİLİĞİN ŞART OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Kentin sorunlarına dikkat çeken Karakaş, “Van’da iki kutuplu algı artık değişmeli, siyasi renklilik olmalı. Türkiye’nin ve Van’ın temel sıkıntısı bellidir, hak, hukuk ve adalet sıkıntısı var. İki kutuplu, iki siyasi partilerin arasında sıkışmış bir şehir var. Bu şehri bir defa bundan kurtarmak gerekir. Van büyük bir metropol, Doğu Anadolu’nun en kalabalık şehri, bir renklilik olsun istiyorum. Farklı düşüncelerden insanlar da hem mecliste hem sahada hem de sokakta temsil edilsin. Şunu biliyoruz; seçmen x partisine oy vermek istemiyor ama kendini ait hissedeceği parti Van’da vekil seçemeyecek bir oranda oy aldığı için mecbur kalıp X partisine oy veriyor. Bunu da böyle okumak gerekir. En azından Van’da böyle bir siyasi renklilik olursa bence insanların kentle ilgili sesi daha fazla çıkar. Van’da ekonominin iyileşmesi, turizmin canlanması, tarım ve hayvancılığın gelişmesini istiyoruz. Bu da değişimle olur çünkü AK Parti iktidarında Van’da özellikle yaşanan depremden beri hizmet almıyor, bitmeyen bir çevre yolu var, otogar ve havalimanı sorunu var ve bu cezalandırma mantığından Van artık kurtulmalı. Bunun için de başka siyasi tercihlere şans verilmeli.” Dedi. Milletvekili listeleri ile ilgili de konuşan Karakaş, şunları söyledi: “Seçme gözünden söylüyorum; en çok beğenilen milletvekili listesi Millet İttifakı listesiydi. İkinci sırada Yeşil Sol’un listesi gelebilir ama AK Parti listeleri seçmen gözünde pek beğeni almadı. Ülke için de Van için de tarihi bir seçim. Bu tarihi seçimde Van payını alabilmeli. Bugün eğer Millet İttifakı aday olacaksa ve Van’ın bir milletvekili olmayacaksa bu Van için büyük bir kayıp olur. Bunu da söylemek gerekir. Bir gazeteci bir Vanlı olarak seçmenin biraz daha stratejik oy kullanması Vanlılar için iyi olur diye düşünüyorum”
BAYRAM: DEMOKRATİK BİR ORTAM GÖRÜYORUM
Van'daki siyasi partilerin çalışmalarını yorumlayan Van Hakimiyet Gazetesi
Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Bayram, “14 Mayıs’ta yapılacak seçimleri hızlandırılmış seçim olarak görüyorum. Çok kısa süre zarfında seçim kararı alındı. Gerçi partiler her an seçime gidilecek gibi hazır kıta durumundalar. AK Parti Van’da son 2 yılda büyük bir üye çalışması yaparak adeta 14 Mayıs seçiminin ön çalışmasını gerçekleştirdi. Yeşil Sol Parti ise kemikleşmiş seçmeniyle seçime girecek. Van’da en büyük atılımı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve adayları yaptılar. Millet ittifakından aldığı moral ve destekle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’de alışılmışın dışına çıkarak sokakta seçim çalışması yapmaya başladı. Gayet normal bir seçim ortamı ve demokratik bir ortam görüyorum. Alacağı oy oranını bilmemekle birlikte en aktif siyasi parti olarak MHP’yi görüyorum. En son 1999 yılında Van’dan milletvekili çıkarmış bir parti. Bu dönem hazırlanan listeyle birlikte cesur bir siyaset örneği ortaya koydu. Kemikleşmiş oyuna razı kalmayarak kırsal mahallelerden de oy istemeye başladı. Bence bu seçimin en aktif saha çalışmasını yapan parti MHP’dir diye düşünüyorum” dedi.
“YEŞİL SOL 6, AK PARTİ 2 OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Her partinin vekil çıkarması gerektiğini belirten Bayram, şunları kaydetti: “Çok renklilik her zaman Van’a fayda sağlar. Diğer illerde bunun örneklerini görüyoruz. Ancak Van’da ne yazık ki 2 parti vardır. Birisi sol kesimin oyunu alan HDP, diğeri ise sağ kesimin oyunu alan AK Parti. AK Parti tabanında milletvekili listesine büyük tepki olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle sandığa gitmeme, oy kullanmama oranında bu seçim büyük yükseliş görebiliriz. Yeşil Sol Parti ülke barajını aşarsa Van’dan 7 vekil, AK Parti ise 1 vekil çıkarır gibi öngörüyorum. AK Parti seçmeni sandıkları boykot etmezse, Yeşil Sol 6, AK Parti 2 olur diye düşünüyorum.”
“SEÇMEN BUNALDI”
Van’da bunaltılmış bir seçmenin olduğunu söyleyen Bayram, “Her parti kendi tabanından tepkiler alıyor çünkü Van yıllardan beridir halktan vekaleti almış, halka sırtını dönmüş milletvekilleriyle karşılaştı. Artık Van’da oy isteyen adaya veya partiye güven kalmadığını görüyoruz. Zaten Van’da adaya dayalı oy kullanılmıyor. Sandığa atılan 2 partinin oyu da ideolojik oylardır. Cesaretli çalışmalarıyla ön plana çıkan milletvekili adayı ise hiç şüphesiz Ayhan Kahraman’dır. Bir kentte öncelikle herkes ehil olduğu işi yapması gerekir ya da o işe aday olur. Van’a vali gelir, siyasetçi olur, siyaset yapsın diye seçilir, siyasetçi gibi davranır. Vatandaş her zaman işi ehline verilmesini ister. Liyakatli insanların öne çıkarılması değişimi de beraberinde getirecektir” ifadelerini kullandı.
“İNŞALLAH KAZANAN VAN OLUR”
Milletvekili listelerini değerlendiren Bayram, “Listelerdeki adayları Vanlı bilmiyor, tanımıyor. Zaman zaman bu kentte çok fazla dinamiğin olduğunu söylerler. İş realiteye geldiğinde piyasada insan mı bulamıyorlar. Aday adaylığı başvurusu yapan listelerde önemli isimler varken, oluşturulan listeler hüsran yaşattı. Oyları vekil adayları almıyor. Bu nedenle bir önemi yok. Seçildiklerinde de sırtlarını vatandaşa döneceklerini halkımız da biliyor. Öncelikle demokratik ve hukuk çerçevesinde yarışacak tüm partilere başarılar diliyorum. Halkımız sandığa gitmesini tavsiye ederim. Kentimizin yatırıma ve geleceğe yönelik vereceği kararda ideolojik düşünce dışında insan odaklı, Van odaklı düşüncelerle oy vermelerini isterim. İnşallah kazanan Van olur” diye ekledi.
PARTİLER SAHADA AKTİF ÇALIŞIYOR
Siyasi partilerin çalışmalarını değerlendiren Gazeteci Osman Nuri Yıldız, “Genelde baktığımda, özellikle sosyal medyadan takip ediyorum, saha çalışmalarına ağırlık verilmiş. Daha çok ‘Sıkılmadık el, gidilmedik ev’ bırakmayalım sözü adaylarda oturmuş durumda. Görünürlük konusunda Yeniden Refah reklam ve billboardlardaki ağırlığını görüyorum. Bu arada bağımsız adayların da görünürlüğü var. Fakat özellikle CHP ve Yeşil Sol kesimi olsun AK Parti olsun, reklamlardan ziyade daha çok kişiye ulaşmaya karar vermişler. Mahallelere gidiyorlar, çarşı pazar geziyorlar. Ne kadar el sıkarsak ne kadar kişiye ulaşabilirsek daha başarılı oluruz inancı var. Genel Merkez olarak AK Parti ve CHP’nin reklamları var. Aday reklamlarıyla çok karşılaşmıyorum, Yeniden Refah Partisi’nin adaylarını gördüm. Bu strateji ne kadar tutar bilmiyorum ama üç büyük partiden; Yeşil Sol, AK Parti ve CHP’de gördüğüm daha çok selamlaşma daha çok kişiye ulaşma çalışması yürütüyorlar” dedi.
“CHP VEKİL ÇIKARACAĞINA ÇOK İNANIYOR”
Sahada CHP’yi aktif bulduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti: “Yeşil Sol Parti belki daha çok köylerde, kırsalda ama çarşı pazarda daha çok CHP’yi görüyorum. Adaylar gelip gidiyor, Kılıçdaroğlu gönüllüleri geliyor, partili kadınlar geliyor. Sahada ben onlarla çok karşılaşıyorum, onları görüyorum. Tabi bu diğer partilerin çalışmadığı anlamına gelmiyor. Yeşil Sol ve AK Parti de herkese ulaşmaya çalışıyor. Dediğim gibi daha çok CHP’lilerle karşılaşıyorum. CHP Van’a çok ağırlık veriyor gibi CHP vekil çıkaracağına çok inanıyor. Hatta ‘Vekil değil, vekiller çıkaracağız’ diyorlar. Buna inançları tam ve ona göre çalışma yürütüyorlar. Geçtiğimiz dönemlere göre daha canlı ve daha hareketliler. Merkeze ve ilçelere bu denli bir yüklenme yoktu daha önce. Şimdi bakıyorum her yere yüklenmeye çalışıyorlar. İşin doğrusu ben de vekil çıkaracaklarına inanıyorum. Benim düşüncem en az bir vekil çıkacağı yönünde”
“ADAY SIRALAMASINDA İKİ İHTİMAL VAR”
Kentteki vekil sıralaması ile ilgili konuşan Yıldız, iki ihtimale dikkat çekti.
Yıldız, “Birincisi 5-2-1 ama 2 AK Parti mi olur, CHP mi olur bilemiyorum. Ben önceden AK Parti diyordum ama şu anda sahaya baktığımda CHP iki vekil çıkarırsa benim için sürpriz olmaz. İkinci ihtimal de 6-1-1 şeklinde. Yeşil Sol Parti, CHP ve AK Parti şeklinde. Dediğim gibi ilk ihtimal olursa 2 vekili ya CHP ya da AK Parti alır. İkisini de şu an 1.5 gibi görüyorum. Son bir haftaya bakıyorum CHP baya bir ivme kazandı. Bazen olmadık insanlardan ‘Hem CHP hem Kılıçdaroğluna oy vereceğim’ söylemleri duyuyor ve şaşırıyorum. Biliyorsunuz her adaylık açıklandığında listelere tepkiler olabiliyor ama halk sandığa gidecek, onu görebiliyorum. Tabi burada ideolojiler ön planda, mesela Yeşil Sol Parti için şunu çok görüyorum; ‘Adaylar benim için çok önemli değil, partim kimi gösteriyorsa ben onu sahipleneceğim.’ AK Parti’nin adayları Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu da tanınmış adaylar.” Şeklinde konuştu.
ADAYLAR, VAN’A KATKI SUNAR
Yıldız, “Seçmen yine sandıkta Yeşil Sol Parti’ye oy verecek, bunu görebiliyorum. YSP listesinden Zülküf Uçar’ı tanıyorum, sevilen biri. Barodaki mücadelesi de ortada. Diğer adaylar için çok şey söyleyemem ama tanıdığım kadarıyla Van şehrinin standartlarına uygun, tanıyanlar kişilikli ve nitelikli bir insan olduğunu biliyor. Bu güzel oldu, Van’ın sorunlarıyla birebir ilgilenecek bir adaylarının olduğunu görebiliyorum. CHP’de Seracettin Bedirhanoğlu zaten geldiğinden beri Van’ın sorunlarıyla ilgileniyor. Van’ı iyi yerlere taşırlar. AK Parti’den Burhan Kayatürk’ü de tanıyorum. Bir şeyler sunacak, katkı verecek. Ancak AK Parti’de genel anlamda bir kopuş var, AK Parti her geçen genel merkezin politikalarından dolayı zayıflıyor.” İfadelerine yer verdi.
YIZDIZ, VAN’DA OLMASI GEREKENLERE DE DİKKAT ÇEKTİ
Yıldız son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “İki kutuplu değil de üç-dört aktörlü bir Van istiyorum. Dört partinin de Van’da temsilcisi olsun. Çünkü siyasal rekabetin olduğu kentler ciddi anlamda gelişmiş. Siyasi rekabetin olmadığı yerlerde gelişme ve kalkınma çok zor oluyor. Üç-dört aktörlü bir yapının olmasını isterim. Gaziantep bunun en güzel örneği. Gelişmiş bir şehir, 6 partinin de milletvekili var. Mersin ve Antalya’ya bakıyorum; 5 partinin de milletvekili var. Van’da da artık ben bunu görmek istiyorum. Özellikle adayların şunu demelerini bekliyorum; ‘Van her geçen gün kan kaybediyor. Son iki yılda 20 binin üzerinde göç vermiş. Tehlike çanları çalıyor. Acaba milletvekili sayımız 7’ye düşünce mi bunlar anlaşılacak? Van’ın yerel kalkınmaya ciddi bir şekilde ihtiyacı var. Güney Van ve Kuzey Van’ın bir araya gelmesi, Van-Diyarbakır arasında hızlı tren yapması, Van-Erbil ve Van-Tahran arasında uçak seferi yapılması gerekir.”
KARA: VAN’DA 7 HAZİRAN RUHU VAR
Geçmişe nazaran bir seçim havasının olmadığını belirten Van Ekspres İmtiyaz Sahibi İshak Kara, “Kente seçim heyecanı nerdeyse hiç yok birkaç miting haricinde seçim var mı, yok mu, bilinmiyor. İnsanlar Hak, Hukuk Adalet istiyor. Halk, ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Bu krizle birlikte kentte kronikleşen Çevre yolu, Sınır Kapısı, Tarım Hayvancılık, Stadyum vs. sorunlar sandığa bu kez yansıyacağını düşünüyorum. Yaptıkları yapacaklarının teminatı olan siyasi partilerden insanlar her geçen gün uzaklaşıyor. Kentte iktidar partisi olan HDP-Yeşil Sol’da 7 Haziran ruhu var. Yeşil Sol, 8-0 yapacaklarını her seferinde dile getiriyor. Van’ın merkezinde büyük bir yer edinen Yeşil Sol seçime bir gün kala Beşyol meydanında yapacağı final mitingiyle kentteki gücünü bir kez daha gösterecek. Öte yandan gözlemlediğim kadarıyla AK Parti 120 bin oyun altına düşebilir. Düşmesi durumunda Van’dan gidecek vekil sayısı 1’dir. CHP Doğu masası ve Yeşil Sol’un Cumhurbaşkanlığındaki desteği CHP’yi bölgede parlatır ve Kemal Kılıçdaroğlu’nün yüzde 65-70 civarında oy alacağını tahmin ediyorum. Yine CHP’nin Seracettin Bedirhanoğlu ile birlikte bir vekil zorlayacaklarına da inanıyorum.” İfadelerini kullandı.
VAN’IN ÇOK SORUNU VAR…
Vekil sıralaması ile ilgili tahminlerini dile getiren Kara, şunları anlattı: “Yeşil Sol Parti 6, CHP 1 ve AK Parti 1 olarak görüyorum. Bunun yanında halkın vekillerden beklentileri de var. Halk, ekonomik olarak geçimlerini sağlayabilecekleri iş istiyor. Kentin sorunlarını yazmaktan dilimiz de tüy kalmadı ve vatandaşlar da bunu sık sık gündemde tutuyor. Sınır kapısı, tarım hayvancılık, stadyum, Başkale Gelincik Sınır Kapısı, sınır ticareti, demiryolu ağı, İran’a kimlikte geçmek gibi sorunlar halkı canından bezdirmiş durumda. Yine Van Gölü’nün yok olmasını hep beraber izliyoruz. Uçak seferleri ücretlerimiz Barcelona ile yarışıyor. Vanlı gençler her gün inşaatlarda ölüyor. Van’da yoksulluk her geçen sene artıyor. Van’ın bir Trabzon bir Erzurum gibi temsil edildiğini düşünmüyorum. Van, sağlık, eğitim, şehirleşme konularında yanı kısacası her şeyde son sırada yer alıyor. Yanı kısacası mutlu değiliz.”
CESUR: CHP VAN’DAN VEKİL ÇIKARABİLİR
14 Mayıs seçimlerinin Türkiye tarihindeki en fantastik seçim olacağına dikkat çeken Gazete Duvar Van Temsilcisi Kadir Cesur, “1980'li yıllarda Milli Görüş'ün kalesi olarak nitelendirilen Van, son seçimlerde Kürt siyasal hareketinin kalesi oldu. Bunun en temel nedeni, kentteki demografinin değişmesi oldu. Özellikle Hakkari ve Şırnak gibi yakın şehirlerden Van'a gerçekleştirilen göç, hem şehrin nüfusunun artmasına, hem demografisinin değişmesine hem de siyasal eğilimin farklı bir yön kazanmasına neden oldu. Bana göre Van, bu seçimi çok sakin bir şekilde karşılıyor. 21 yıllık Erdoğan iktidarı değişebilir ya da halk Erdoğan'a bir kez daha şans verebilir. Bunu ancak seçim gecesi öğrenebileceğiz. Ancak Van, bu kadar kritik bir öneme sahip olan seçimi, sıradan bir seçim havasında bekliyor. Van'da CHP en son 2002 seçimlerinde vekil çıkarabildi. Hiç kuşkusuz, bu durum CHP'nin 2002 yılında çok başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Nitekim DEHAP'ın yüzde 10'luk seçim barajının altında kalmasıyla CHP, bir vekil çıkarabildi. Fakat 14 Mayıs seçimlerinde bu tablo değişebilir. Yıllardır Kürt siyasal hareketinin ve AKP'nin üstünlüğünün yaşandığı kentte, üçüncü bir siyasi parti olarak CHP, bir milletvekili çıkarabilir.” Dedi.
CESUR: DOĞU MASASI VAN’DA ETKİLİ OLDU
Van özelinde seçim atmosferini yorumlayan Cesur, şunları kaydetti: “Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kurulan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın başında bulunduğu Doğu Masası'nın çalışmalarının Van ve bölgede etkili olduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz yıl yapılan belediye başkanları çalıştayı için Van'a gelen, CHP'li belediye başkanlarının Van sokaklarında karşılaştıkları ilgi de bunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir. İmamoğlu'nun cuma namazı çıkışında oluşan kalabalığı, en son Erdoğan'ın cuma namazından çıkışında görmüştüm.”
“TABLO 5, 2, 1 OLARAK ŞEKİLLENİRSE DE ŞAŞIRMAM”
“Kentte Bedirhanoğlu isminin de bir karşılığı var. Genel merkezin Van özelinde vermiş olduğu en doğru karar bence Seracettin Bedirhanoğlu'nun birinci sıradan aday gösterilmesi oldu. Zira Bedirhanoğlu ailesi ve Seracettin Bey, kentte tanınan bilinen bir aile. Erciş, Muradiye ve Çaldıran gibi kuzey ilçelerde de hatırı sayılır bir seçmen kitlesine sahip olan Bedirhanoğlu, CHP'ye Van'dan çok oy kazandıracak gibi duruyor. Seçimin sonucu hakkında net bir tahmin yapmak elbette zor olacaktır. Ama şunu söylemek gerekir. HDP, dolayısıyla Yeşil Sol Parti, kentte oy kaybetmiş gibi görünmüyor. Oy kaybının daha çok AKP'de olduğu aşikar. Bu sebeple Yeşil Sol Partinin 6, AKP'nin ve CHP'nin de 1'er vekil çıkarması muhtemel. Fakat bu tablo, 5, 2, 1 olarak şekillenirse de şaşırmam.”